Конституционният съд с, които бяха гласувани от депутатите от миналия

...
Конституционният съд с, които бяха гласувани от депутатите от миналия
Коментари Харесай

КС ще разгледа жалбата срещу връщането на хартиеното гласуване

Конституционният съд с, които бяха гласувани от депутатите от предишния парламент и които засягат главно връщането на хартиената бюлетина.

Жалбата беше импортирана от представители на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ през януари.

Конституционните съдии са приели да прегледат наредбата от кодекса, която планува жителите да могат да избира т дали да гласоподават с хартиена бюлетина или с хартия от машина, което беше и „ ябълката на раздора “ при приемането на законодателните промени .

От двете политически сили тогава обявиха, че въвеждането на бюлетина от машинно гласоподаване, която е втори тип хартиена бюлетина, трансформира електронните устройства в „ скъпи принтери “ и че ги обезсмисля. В същото време от двете обединения оповестиха, че в дребните секции ще се гласоподава единствено с хартия и няма да има опция за избор сред двата вида бюлетини, което би било изискване за дискриминация.

Магистратите ще прегледа н и други текстове, свързани с отпечатването на бюлетината от машината, както и че те ще се броят на ръка от секционните комисии и други

Относно машинния избор би трябвало да има произнасяна и по други промени – за това, че единствено парламентарни обединения ще могат да получат достъп до изходния код на устройствата и прочие

Съдиите би трябвало да се произнесат и за премахването на опцията да се вкара онлайн гласоподаване.

Преди седмица Конституционен съд отклони настояването на 50 народни представители от 48-ото Народно заседание за оповестяване за противоконституционно даването на военна помощ на Украйна и приключи производството по делото. 

Определението бе признато с девет гласа " за " и един глас " срещу ". Съдия Янаки Стоилов, който бе и правосъден длъжностен министър, е подписал Определението с изключително мнение. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР