Конституционният съд реши - правосъдният министър може да иска оставката

...
Конституционният съд реши - правосъдният министър може да иска оставката
Коментари Харесай

Правосъдният министър с право да иска оставката на обвинител №1

Конституционният съд реши - правосъдният министър може да желае оставката на основния прокурор. Решението бе признато единомислещо с 10 гласа.

Днес, 8 февруари 2022 година, Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 17/2021 година, формирано по искане на Министерския съвет на Република България за предоставяне на наложително пояснение на наредбата на чл.130в, т.3 от Конституцията на Република България в отговор на въпроса: „ В пълномощията на министъра на правораздаването по чл.130в т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на чл.129 алинея 3 т. 5 от Конституцията? “.

Приетият диспозитив на решението гласи:

Разпоредбата на член 130в от Конституцията включва и опцията министърът на правораздаването да прави предложение до Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията.

Решението е признато единомислещо с 10 гласа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР