Конституционният съд отстрани от длъжност президента Игор Додон и назначи

...
Конституционният съд отстрани от длъжност президента Игор Додон и назначи
Коментари Харесай

Тежка политическа криза в Молдова – отстраниха президента и разпуснаха парламента

Конституционният съд в профил от служба президента Игор Додон и назначи за изпълняващ длъжността президент Павел Филип на негово място. Само няколко часа по-късно Филип подписа декрет за разформироване на Народното събрание и свика предварителни избори на 6 септември.

В отговор Народното събрание се събра изключително през днешния ден по една единствена точка в дневния си ред – приемане на декларация за политическата обстановка в Молдова.

Депутатите единомислещо одобриха декларация, с която признават за нелегално назначението на Павел Филип за изпълняващ длъжността президент на страната. Народните представители взеха решение да се извърнат към интернационалните организации, в това число в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за обстановката в Молдова.

“Молдовският парламент се афишира срещу узурпацията на властта от бившето държавно управление, което загуби доверието на Молдова. Вместо спокойно прекачване на властта, беше решено да се отговори с дестабилизация. Парламентът признава държавното управление на Филип за нелегално ”, написа Мая Санду, водач на блока АКУМ, която през вчерашния ден постави клетва като нов министър-председател.

Парламентът прикани също всички чиновници на правоприлагащите органи “да не се подчиняват на заповедите на узурпаторите и да застанат на страната на законното държавно управление – Народното събрание, държавното управление и президента ”.

До рецесията се стигна откакто в продължение на 3 месеца парламентарно показаните партии не съумяха да се договорят за съставянето на съдружно държавно управление.

Конституционният съд беше дал период до 8 юни за сформиране на нов кабинет и през вчерашния ден настоя президентът да разпусне Народното събрание. Държавният глава Игор Додон обаче отхвърли с претекста, че счита да даде повече време на партиите да се договорят.

Така малко по-късно денем беше образувана коалиция сред проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ.

Двете партии образуваха парламентарно болшинство и излъчиха за министър председател съпредседателят на блока АКУМ Мая Санду, която през вчерашния ден постави клетва като министър-председател на Молдова.

Рано тази заран Конституционният съд обаче разгласи вчерашните дейности на Народното събрание за противозаконни и приключи пълномощията на президента.

Парламентът отговори, че Демократическата партия, която към момента е на власт, се пробва да узурпира властта посредством съда. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР