Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с

...
Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с
Коментари Харесай

КС се произнесе относно референдума за запазване на българския лев

Конституционният съд отклони настояването на 49 народни представители , обвързвано с предложение за производство на народен референдум за лв. . Това излиза наяве от решение на съда.

Въпросът на Инициативния комитет бе „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “



В съвещанието са взели участие 12 конституционни съдии, като решението е признато с единогласие в частта от диспозитива, с която настояването се отклонява, обясниха от Конституционен съд.

В частта от диспозитива, с която настояването се отхвърля, решението е признато с 11 гласа „ за “, с изключително мнение на арбитър Янаки Стоилов и със мнение на арбитър Атанас Семов.

На 7 юли 2023 година Народното събрание не позволи провеждането на референдума , който беше иницииран от " Възраждане ".

" Против " референдума гласоподаваха по-голямата част от депутатите от ПП-ДБ (двама гласоподаваха " за ", а един - " въздържал се " ), всички депутати от Движение за права и свободи и 14 народни представители от ГЕРБ-СДС.

" За " референдума гласоподаваха депутатите от " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и самостоятелният Радостин Василев.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР