Конституционният съд обяви за противоконституционно временното отнемане на шофьорската книжка

...
Конституционният съд обяви за противоконституционно временното отнемане на шофьорската книжка
Коментари Харесай

Важно за шофьорите с неплатени глоби към КАТ: не може да отн...

Конституционният съд разгласи за противоконституционно краткотрайното лишаване на шофьорската брошура и прекъсването на автомобил от придвижване от " Пътна полиция " поради неплатени санкции.

Делото беше формирано по искане на омбудсмана Диана Ковачева, която нападна текст от Закон за придвижване по пътищата.

„ Конституционният съд намира, че същинската цел на оспорените разпореждания не е официално посочената в Закона за придвижване по пътищата – обезпечаване на сигурността на придвижването, а по-лесното събиране на вземанията от санкции.

Така прочетени, въпросните разпореждания получават темперамент на глоба за несъществуващо административно нарушаване ", се показва в претекстовете на съдиите.

Според тях посредством оспорените разпореждания законодателят лимитира съществени конституционни права на жителите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им санкции, като заобикаля открития законов ред за тяхното събиране.

Поради това краткотрайното лишаване на свидетелството за ръководство на лидер и краткотрайното прекъсване от придвижване на пътно транспортно средство на притежател за неплатени санкции опонират на функционалностите и задачите на насилствените административни ограничения и на процедура се трансформират в глоба за несъществуващо административно нарушаване, което е в несъгласие с правилото на правовата страна, споделят съдиите.

Те означават, че с тези ограничения " законодателят заобикаля закона и планувания в него ред за наложително осъществяване на обществените вземания за санкции, като планува глоба, посредством която на процедура лимитира упражняването на правото на жителите да се придвижват свободно в страната, да напущат нейните лимити, а и съществено засягат правото на благосъстоятелност ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР