Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния

...
Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния
Коментари Харесай

КС: Противоконституционни са част от текстовете в Изборния кодекс

Конституционният съд разгласи за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе с решение по дело, формирано по искане на народни представители от 48-то Народно заседание, от " Продължаваме Промяната " и " Демократична България "  относно промени, признати при започване на декември 2022 година Това оказва се от известие, оповестено на уеб страницата на съда.
Прочетете още
Конституционният съд реши, че е противоконституционна наредбата на член 212, алинея 5 в частта, в която се споделя, че не се създава машинно гласоподаване в секции отвън страната " в случаите, в които няма лице, на което ЦИК е упълномощила действия по техническото обезпечаване и поддръжка на техническото устройство за гласоподаване, владеещо български език, което да конфигурира и поддържа техническите устройства за машинно гласоподаване. "  

Обявено е за противоконституционно още и изискването в член 213б, алинея 1 " да се дава достъп до изходния код и документите на електронната система за машинно гласоподаване, както и всички други софтуерни принадлежности, използвани в изборния развой, на лица, посочени от партиите и обединенията, получили над четири на 100 от действителните гласове на последните извършени парламентарни избори ". 

Конституционният съд отхвърля настояването на националните представители да се разгласи за противоконституционно изискването жителите в секции с под триста гласоподаватели да нямат опцията да избират дали да гласоподават с хартиена бюлетина или посредством машина. Също и искането да бъде оповестено за противоконституционно СИК да регистрира резултатите от машинното гласоподаване, като преброява бюлетините от машинното гласоподаване, съобщи Нова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР