Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да

...
Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да
Коментари Харесай

КС: Парламентът незаконно е отхвърлил оставката на Делян Добрев

Конституционният съд разгласи за противоконституционен отхвърли на Народното събрание да одобри оставката на Делян Добрев (ГЕРБ) и да приключи депутатския му мандат. Решението на Народното събрание бе взето през октомври предходната година, след персонално подадената от него оставка.

Конституционните съдии не са обсъждали обстоятелството, че след това Делян Добрев самичък отдръпна подадената си и неприета от Народното събрание оставка. Конституционен съд отбелязва, че това са правни отношения сред депутата и Народното събрание и че актуалното решение на Конституционен съд не визира статута на Добрев като депутат.

Аргументът на Конституционен съд да разгласи за противоконституционен отхвърли на Народно събрание да одобри оставката на Добрев е, че Народното събрание няма право да преценя дали една оставка е потребна или не, а единствено да ревизира дали това е фактически изразена воля от народния представител, обясниха конституционни съдии пред Mediapool.

Конституционен съд добавя в своите претекстове, че конституцията не дава опция на Народното събрание да преценя по целенасоченост подадената оставка, а единствено да приключи мандата на депутата.

Според съдиите Народно събрание е нарушила правото на свободна воля на Делян Добрев и правото му да избира къде да се труди. Конституционният съд не се е занимавал с последващото оттеглянe на оставката на Добрев от 22 декември предходната година.

Сега със статуса на Делян Добрев би трябвало да се занимае самото Народното събрание, тъй като не е работа на съдът да взема решение дали Добрев е или би трябвало да бъде народен представител.

Решението е признато с гласовете на 7 съдии - Константин Пенчев (докладчик), Борис Велчев, Стефка Стоева, Мариана Карагьозова, Румен Ненков, Георги Ангелов и Таня Райковска

" Против " са Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров.

Делян Добрев подаде оставка след експлоадирането на абсурда " Кумгейт ", когато стана ясно, че депутатът от ГЕРБ е кадрувал на заместник-кметове и други чиновници на община Хасково. Те се оказаха негови родственици и близки другари.

Добрев изясни, че това е неговият " дрийм тийм ", само че поради офанзивите на Българска социалистическа партия подаде оставка от Народното събрание. Тя обаче невиждано бе отхвърлена от Народното събрание, което предизвика Българска социалистическа партия да сезира Конституционния съд. В края на декември Добрев отдръпна гласуваната оставка, което хвърля Народното събрание в доста комплициран правно-политически проблем, от който няма по какъв начин да се излезе чисто.

*Очаквайте детайлности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР