Конституционният съд обяви два от текстовете в Изборния кодекс за

...
Конституционният съд обяви два от текстовете в Изборния кодекс за
Коментари Харесай

КС реши: Два от текстовете в Изборния кодекс за противоконституционни

Конституционният съд разгласи два от текстовете в Изборния кодекс за противоконституционни. И двата касаят гласуването с машини.

Единият вкарва ограничаване за гласуването с машини в секциите отвън страната. Според анулирания текст не може да се гласоподава с машини в секции, в които няма техническо лице, владеещо български език, което да поддържа машината.

Според конституционните съдии, може да се гласоподава с машини на всички места, без да има техническо лице, което владее български.

Вторият текст касае ограничаването изходния код да се дава единствено на партиите и обединенията, които са получили над 4% от вота на последните парламентарни избори.

Според Конституционния съд, всички партии и обединения, които са взели участие на последните парламентарни избори имат достъп до изходния код и документите на машините.

Други два текста, които депутати от ПП-ДБ нападнаха остават в действие, настояването за оповестяването им за противоконституционни е отхвърлено. Единият касае гласуването в секции с под 300 гласоподаватели, които могат да упражняват вота си единствено с хартиена бюлетина. Текстът не опонира на главния закон. Също по този начин не е противоконституционно законовото предписание резултатът от машинното гласоподаване да се регистрира посредством преброяването на бюлетините от машините.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР