Конституционният съд на отмени парламентарния указ за въвеждане на извънредно

...
Конституционният съд на отмени парламентарния указ за въвеждане на извънредно
Коментари Харесай

Конституционният съд на Молдова отмени извънредното положение

Конституционният съд на анулира парламентарния декрет за въвеждане на изключително състояние в републиката за интервала от 1 април до 31 май. Това решение беше взето на съвещание, което беше излъчено на уеб страницата му от пресслужбата на съда, оповестява ТАСС.
„ Да се признае за противоконституционно решението на Народното събрание на Република Молдова за оповестяване на изключително състояние № 49 от 31 март 2021 година “, - прочете решението на ръководителя на Конституционния съд Домника Маноле.
 Миолдовският президент Мая Санду разпусна Народното събрание и свика предварителни избори Миолдовският президент Мая Санду разпусна Народното събрание и свика предварителни избори
Президентът на Молдова Мая Санду разпусна Народното събрание и свика предварителни избори на 11 юли, заяви БНР. Това стана директно след к...
Решението беше оспорено от депутата на Народното събрание Октавиан Цику, както и от депутата от проевропейската Партия на действието и солидарността Сергей Литвиненко. Според тях, кабинета в оставка няма право да излезе с самодейност за въвеждане на изключително състояние. Опозицията счита, че по този метод управляващите са се пробвали да отсрочат датата на предварителните парламентарни избори.
Изпълняващият длъжността министър-председател Аурелиу Чокой изясни, че изключителното състояние разрешава на ограничавания в пълномощията си кабинет по-ефективно да преразпределя бюджетните средства, да контролира активността на икономическите сътрудници, да лимитира контактите сред хората и да прибягва до други ограничения за надзор на епидемиологичната обстановка.
По-рано Конституционният съд на Молдова разреши на президента на страната Мая Санду да разпусне Народното събрание. Президентът даде обещание да подпише съответния декрет незабавно след анулация на изключителното състояние. Според молдовските закони ръководителят на републиката може да дефинира датата на изборите, които ще би трябвало да се проведат не по-рано от 60 дни и не по-късно от три месеца след датата на разформироване на Народното събрание.
Извънредното състояние беше въведено в Молдова на 1 април заради влошената епидемиологична обстановка. От февруари ежедневното повишаване на броя на инфектираните стартира внезапно да се усилва в страната и управляващите на републиката сигнализираха, че в лечебните заведения съвсем няма места за пациенти с тази зараза. През април интензивността на разпространяването на COVID-19 в Молдова стартира да понижава, само че епидемиолозите не предлагат отричане от актуалните ограничавания, написа БГНЕС.
 Извънредно състояние влиза в действие в Молдова Извънредно състояние влиза в действие в Молдова
Заради опасността от разпространяване на ковид от през днешния ден до 30 май в Молдова се вкарва изключително състояние, съобщи РБК, представена...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР