Конституционният съд на Молдова подкрепи предложение за конституционна промяна от

...
Конституционният съд на Молдова подкрепи предложение за конституционна промяна от
Коментари Харесай

Съдът на Молдова реши, че официалният език е румънски

Конституционният съд на Молдова поддържа предложение за конституционна смяна от проевропейски депутати , съгласно която формалният език на страната би трябвало да бъде именуван румънски вместо молдовски , осведоми BalkanInsight.

Съдът утвърди проектозакон, препоръчан от 35 депутати. Предложението е инициирано преди две седмици от дребна група депутати от Либералдемократическата партия на Молдова. То е подкрепено също и от други проевропейски депутати в Народното събрание.

Най-висшата правосъдна инстанция на страната разясни, че решението за изменение на член 13 от конституцията е " механически " въпрос , защото съдът през декември 2013 година към този момент е оповестил, че държавният език на страната е румънски.

Тогава съдът реши, че фразата " румънски език ", употребена в декларацията за самостоятелност от 1991 година, получава юридическо преимущество пред фразата " молдовски език " , употребена в конституцията.

Предложението за смяна в този момент би трябвало да бъде гласувано в Народното събрание и да бъде утвърдено от 2/3 болшинство.

Но проруският президент Игор Додон разкритикува решението на съда и изиска референдум по въпроса.

" Можем да организираме референдум, с цел да попитаме жителите какво е името на техния желан език: румънски или молдовски ", написа Додон във " Facebook ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР