Конституционният съд (КС) отхвърли искането на министъра на правосъдието Крум

...
Конституционният съд (КС) отхвърли искането на министъра на правосъдието Крум
Коментари Харесай

Конституционният съд подкрепи Гешев срещу Зарков

Конституционният съд (КС) отхвърли настояването на министъра на правораздаването Крум Зарков, обвързвано с пълномощията на прокуратурата да прави инспекции във всички сфери на публичния живот, така наречен контрол за правда. Тези проверки са регламентирани в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и бяха оспорени от служебното държавно управление, което изиска и пояснение на главния закон във връзка с надзора за правда.

Служебният министър Крум Зарков счита, че прокуратурата се меси прекомерно във всички сфери на публичния живот, изземвайки функционалностите на контролните органи. Гешев пък твърди, че прокуратурата обезпечава един от дребното механизми, с които гражданското общество да се пази от административната безконтролност. " Държавните институции не работят, само че те споделят: Ние не си изпълняваме отговорностите, само че българските жители и прокуратурата нямат право да ни питат работим или не работим и ние не желаеме да го вършим ", добави още основният прокурор.

Конституционен съд е взел единомислещо решението по делото, докладчик по което беше Таня Райковска. До публикуването на този текст то към момента не беше оповестено на уеб страницата на съда. От институцията оповестиха, че съдиите Соня Янкулова и Янаки Стоилов са го подписали със мнение.

Гешев разяснява в Туитър решението на Конституционен съд. " Решението на Конституционен съд потвърждава, че тезата за политическа целенасоченост, защитавана от министри като Крум Зарков и политици, ни връща във времена на правна неустановеност и липса на демократични полезности ", написа той.

Искането до Конституционен съд беше илюстрирано с образци от практиката, които са взети от публични отчети за активността на прокуратурата и нейни прессъобщения. Министърът цитира разпоредени инспекции на притежателите на разрешителните за оръжие без значение дали са за лов, за спорт, за защита, инспекции на пътната настилка и сигнализация, инспекции за изплатените дотации на политическите партии и други значими въпроси, за които има други контролни органи в страната, чиито директни отговорности са свързани с тези действия. Според Зарков е несъмнено, че основният прокурор и прокуратурата са извънредно значими държавни институции, само че те не може да се пробват да заместват страната и всичките й органи. " Не и в случай че се опитваме да живеем в демократична страна ", счита министърът.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР