Конституционният съд (КС) обяви, че разпоредбите, с които беше създадена

...
Конституционният съд (КС) обяви, че разпоредбите, с които беше създадена
Коментари Харесай

Конституционният съд: Без специален прокурор, който да разследва главния

Конституционният съд (КС) разгласи, че наредбите, с които беше основана фигурата на прокурор, проверяващ основния прокурор, опонират на главния закон.
Още по тематиката
Решението през днешния ден е взето с 11 гласа, на изключително мнение е единствено арбитър Филип Димитров.

Така концепцията на предходния парламент става невъзможна.

Разпоредбите от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт бяха атакувани пред Конституционен съд от Румен Радев. Президентът нападна единствено 5 разпореждания, само че с " анулацията " им през днешния ден от Конституционен съд прокурорът, проверяващ основния, на процедура става ненужен, защото от Наказателно-процесуален кодекс отпада базисното му пълномощие - да проверява обвинител №1.

Това е по този начин, защото Конституционен съд разгласи за противоконституционна наредбата на член 194, алинея 6 Наказателно-процесуален кодекс, а с нея се регламентира, че специфичният прокурор проверява закононарушенията, осъществени от основния прокурор или заместниците му. Без възлагането на това пълномощие - новата фигура губи смисъл и основа.

За противоконституционен през днешния ден беше разгласен и член 46, алинея 8 Наказателно-процесуален кодекс, който изключва актовете на специфичния прокурор от вътрешен надзор в прокуратурата, както и от надзора за правда и методическото управление на основния прокурор. И тази на член 136, алинея 11 от Закон за съдебната власт, която го поставяше отвън всякаква подчиненост в държавното обвиняване. Конституционен съд " анулира " и въвеждането на правосъден надзор върху отводите на този прокурор да образува досъдебно произвеждане (чл. 213а, алинея 2 НПК). За противоконституционна е оповестена и специфичната подсъдност на делата против основния прокурор - те трябваше да се гледат в спецсъда (чл. 411а, алинея 4 от НПК).

Очаква се Висш съдебен съвет да приключи процедурата за избирането му.

Очаква се скоро да станат ясни и претекстовете на конституционните съдии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР