Конституционният съд (КС) не намира нарушение на Конституцията с промените

...
Конституционният съд (КС) не намира нарушение на Конституцията с промените
Коментари Харесай

Конституционният съд не видя проблем в прехвърлянето на делата за корупция към Спецсъда

Конституционният съд (КС) не намира нарушаване на Конституцията с измененията в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, с които бяха трансферирани към Специализирания углавен съд /СпНС/ делата за корупция по високите етажи на властта, осведоми уеб сайтът lex.bg.

Конституционен съд е отхвърлил настояването на Върховния касационен съд /ВКС/ и на Висшия адвокатски съвет /ВАдвС/ за оповестяване за противоконституционни на две разпореждания от Наказателно-процесуален кодекс.
Конституционен съд не счита по този начин, само че претекстовете към момента не са обявени.

Оспорените разпореждания на Наказателно-процесуален кодекс изброяват закононарушения, които, в случай че са осъществени от лица заемащи 10 съответни типа длъжности, се трансферират от Софийския градски съд, където до момента са обсъждани, към спецсъда.

Според висшите съдиите и съгласно юристите, определянето на подсъдността съгласно това кой е направил закононарушенията, а не съгласно типа на действието, трансформира профилираните съдилища в изключителни.

Конституционен съд не счита по този начин, само че претекстовете към момента на са обявени.

Отхвърлено е и друго искане на Върховен касационен съд - за анулация на наредбата в Наказателно-процесуален кодекс, която планува да се одобряват за писмени доказателства по делата ревизионните актове за данъчни отговорности и осигурителни вноски и одитните отчети на Сметната палата. К изключително мнение по този текст е членът на Конституционен съд Гроздан Илиев.

Конституционен съд е отхвърлил и още едно искане на Висшия адвокатски съвет - за оповестяване за противоконституционни на няколко разпореждания от Закона за земеделските земи. Мотивът на адвокатурата е, че се ксъздават със задна дата отговорности за земеделските производители.

Оспорените разпореждания задължават ползвателите на аграрни земи, които са сключили контракти за наем или аренда на пасища преди февруари 2015 година, да ги преведат в сходство с новите условия да 1 февруари 2016 година, като усилят броя на животните, които отглеждат. Ако не го създадат, приключват се договорите им от кмета на общината или от шефа на регионалната дирекция " Земеделие ". Увеличаването броя на животните съвсем седем пъти, съгласно условието, е непостижимо за множеството ползватели и голям брой контракти са прекъснати, осведоми lex.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР