Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противно на основния закон

...
Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противно на основния закон
Коментари Харесай

КС обяви за неконституционно решението на НС за пътните фирми

Конституционният съд (КС) единомислещо разгласи за обратно на главния закон решението на предходното Народно заседание, с което през април то разпореди да бъдат платени половината от парите по договорите за пътно поддържане, а останалото – след негово следващо решение. С произнасянето на конституционните съдии решението на Народното събрание става невалидно от момента на приемането му, т.е. Конституционен съд безусловно го заличава със задна дата.

Решението на Конституционен съд дава опция разногласията сред пътните компании и организация Пътна инфраструктура (АПИ) за действително осъществените действия и дължимите заплащания да бъдат позволени от съда. Освен това оповестяването за противоконституционен на акта на Народното събрание отваря вратата пред компаниите да предявят искове за вреди, в случай че са понесли такива от действието му.

На 20 април Народното събрание утвърди АПИ да заплати 50 на 100 от всички финансови отговорности по договорите за поддръжка на републикански пътища, както и да заплати 100 на 100 от всичките си финансови отговорности, зародили по договорите за доставка и монтаж на ограничаващи системи, по договорите за произвеждане, доставка и монтаж на пътни знаци и по договорите за полагане на маркировка на територията на републиканската пътна мрежа, както и на отговорностите по месечни и изключителни задачи по договорите за осъществяване на поддържане на републикански пътища. По силата на това решение останалите над 50% от отговорностите се изплащат след решение на Народното събрание.

Решението на Народно събрание беше атакувано от депутатите от ГЕРБ. Те обявиха, че то опонира на правилата на правовата страна и на разделяне на управляващите, както и на правото на отбрана.

В настояването се сочи, че въвеждане на условие за решение на Народното събрание за заплащанията към пътните компании по конституционно непоносим метод се уголемяват пълномощията на законодателния орган, а той изземва пълномощия на изпълнителната власт. Освен това депутатите акцентираха, че оспореното от тях решение загражда пътя към правосъдна отбрана на добросъвестните контрагенти на АПИ, защото изплащането на половината от дължимото се слага според от решение на Народното събрание.

 Илиян Костадинов

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР