Конституционният съд (КС) е образувал дело за референдума срещу еврото,

...
Конституционният съд (КС) е образувал дело за референдума срещу еврото,
Коментари Харесай

Конституционният съд допусна за разглеждане жалбата на Възраждане за референдума срещу еврото

Конституционният съд (КС) е образувал дело за референдума против еврото, се схваща от известие на уеб страницата на съда. В петък (14 юли) от " Възраждане " и " ИТН " сезираха съда поради решението на Народното събрание да отхвърли предлагането за свикването на референдум с претекст, че опонира на интернационалните контракти, в които България е страна. Именно поради това адвокати считат, че не е изключено въпросът да стигне до Съда за Европейския съюз в Люксембург, защото само той има право да пояснява договорите. Ако се стигне до този сюжет, това в допълнение би удължило процедурата, показва " Медиапул ".

Въпросът, дефиниран от " Възраждане ", гласи:

" Подкрепяте ли опазване на българския лев като единствена публична валута до 2043 година? "

Използвайки инерцията на предизборната акция, партията събра близо 600 хиляди подписа в поддръжка на този въпрос, само че след инспекция на ГРАО се оказа, че единствено 470 хиляди от тях са годни. Въпреки това те се оказаха задоволително, с цел да не се желае единодушието на Народното събрание, а непосредствено да се свика референдум.

Решението за организирането му пък минава през интервенция на Народното събрание, който по закон е задължен да свика референдум. Позовавайки се на мотив за незаконност обаче проекторешението на " Възраждане " за осъществяване на допитване, което да отсрочи влизането на България в еврозоната с двадесет години, беше отхвърлено с 98 гласа " срещу " против 68 гласа " за ".

Мотивите, които акцентираха народните представители бяха, че законът за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление не разрешава изговаряне по въпроси, уредени във към този момент признати и утвърдени интернационалните контракти. Посочено беше, че с влизането си в Европейския съюз България е оповестила, че ще одобри единната европейска валута, като сама взема решение по кое време да стане това и всеки опит за едностранна смяна на контракта, който е сключила с Европейски Съюз, опонира на избрани разпореждания в българската конституция, свързани с участието на страната в интернационалните съюзи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР