Конституционният съд единодушно е решил да образува дело за разглеждане

...
Конституционният съд единодушно е решил да образува дело за разглеждане
Коментари Харесай

КС образува дело за Истанбулската конвенция

Конституционният съд единомислещо е решил да образува дело за разглеждане всъщност дали Истанбулската спогодба подхожда на главния закон в Република България, оповестиха от Конституционен съд.

Искането е подписано от 75 народни представители от ГЕРБ и е съпроводено от постъпилите в Народното събрание позитивни и негативни мнения за документа.

За докладчик по конституционно дело № 3/2018 година е избран арбитър Анастас Анастасов. който е от квотата на ГЕРБ в Конституционен съд и народен представител в 41 национално заседание от партията на Борисов.

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им даде решението на кабинета за отдръпване на плана за ратификация на конвенцията, както и превода на документа, с който министрите разполагат.

След като получат мненията на държавни институциии, представители на правосъдната власт, академични преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценяват дали документът подхожда на Конституцията. Според процедурата на Конституционен съд, решение на магисратите е допустимо да има преди началото на лятната правосъдна почивка.

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли плана за ратификацията на Истанбулската спогодба, с цел да даде път на умерено публично разискване. Именно този процес сложи Конституционния съд в деликатната обстановка да реши дали това отдръпване може да е съображение да не се образува дело, или не.

Юристи са безапелационни, че и при отсрочена краткотрайно ратификация на Конвенцията, подписът на България под документа остава.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР