Конституционният съд е образувал дело за избора на Станислав Тодоров

...
Конституционният съд е образувал дело за избора на Станислав Тодоров
Коментари Харесай

КС образува дело за избора на новия шеф на енергийния регулатор

Конституционният съд е образувал дело за избора на Станислав Тодоров за ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), заяви lex.bg във вторник.

Решението на Народното събрание е атакувано от депутати от групата на ГЕРБ-СДС, д окладчик по делото ще бъде персонално председателката на Конституционен съд Павлина Панова.

В настояването си за анулация на решението за избора на Тодоров от ГЕРБ декларират, че с него е погазен правилото на правовата страна. Това е станало един път с измененията на критериите, на които да дават отговор номинираните за поста, подхванати след откриването на процедурата за избор на нов регулаторен началник.

" Процедурата по избора на ръководител на КЕВР е почнала при действието на едни материални предпоставки за условията, на които би трябвало да дава отговор претендентът за ръководител на КЕВР, а е приключила при други ", пишат от ГЕРБ.

Депутати на някогашната ръководеща партия нееднократно при разискванията на поправките в парламентарната енергийна комисия, а и в пленарна зала, предупреждаваха за тази колизия и дадоха знак, че ще подхващат дейности.

Представителите на ГЕРБ обаче считат, че Станислав Тодоров не дава отговор на условията на Закона за енергетиката в частта за критериите за началник на КЕВР нито в остарялата, нито в новата му редакция. Според тях сдруженията, в които е работил той, не са лицензирани като такива от енергетиката.

Преди да бъде номиниран за ръководител на КЕВР Тодоров изкара към седмица като зам.-министър на енергетиката. При назначението му бе посочено, че Тодоров има девет години мениджърски опит в бранш енергетика по време на работата си в " Ей И Ес Марица Изток 1 " – сдружението оператор на най-новата и съвременна въглищна централа в България, както и че в последните години е управлявал отдели за търговски контракти, доставки и логистика в частния бранш.

" Която и от редакциите на ЗЕ да се приложи – тази все още на разкриване на процедурата или тази все още на избора, ръководителят на КЕВР не дава отговор на изискванията, с цел да бъде определен ", аргументират се от ГЕРБ в настояването към Конституционен съд за анулация на решението за избора на Тодоров на мястото на Иван Иванов, чийто мандат беше изминал преди две години.

Опозицията също по този начин отбелязва, че с измененията на условията към претендентите са нарушени правилата за политическия плурализъм и равнопоставеност. " Народните представители са били лишени от опцията да предлагат претенденти при изискванията на новоприетия закон, защото срокът за това е изминал и по този метод са били лишени и от опцията да вземат участие в реализирането на държавната политика в региона на регулирането на активността в енергетиката посредством свои номинации. Нарушен е и правилото на равнопоставеност, тъй като част от народните представители не са могли да знаят, че изискванията, на които би трябвало да дава отговор ръководителят на КЕВР, ще бъдат изменени след приключване на периода за номинации и да предложат претенденти, отговарящи на новите условия “, пишат от ГЕРБ.

Според тях с този избор не са спазени условията на Директива 2019/944 от 5 юни 2019 година по отношение на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия – да се подсигурява независимостта на регулаторния орган, посредством назначение на членовете му назначават въз основа на справедливи, транспарантни и обществено оповестели критерии в границите на самостоятелна и безпристрастна процедура, с която се подсигурява, че претендентите имат нужните умения и опит.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР