Конституционните промени в раздела за включването на други части от

...
Конституционните промени в раздела за включването на други части от
Коментари Харесай

Ковачевски: Конституционните поправки не трябва да се подчиняват на политически условия

" Конституционните промени в раздела за включването на други елементи от нации в преамбюла на нашата конституция са едно от решенията, за които се изисква болшинство от две трети преди присъединението към пълноправно участие в Европейски Съюз. След това ще има решение, промяна в правосъдната система, за която отново трябват две трети, по-късно ще има промяна в държавната администрация, за която отново е належащо да има болшинство от две трети, следва промяна на децентрализация, отново две трети. Такива решения не би трябвало да се обуславят от политически условия ".

Това сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за " Гласът на Америка " по време на работното си посещаване в Съединени американски щати, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Ковачевски посочи, че в случай че тези решения станат обект на политически шантаж, страната няма да може да напредне в постигането на стратегическата си цел.

" Постигането на участие в Европейски Съюз, което обезпечава по-добър стандарт на живот на жителите, по-високи заплати, по-добра правна система, по-добро ръководство на демокрацията, по-голяма обществена отбрана и така нататък, не може да бъде пленник на кариерата на един човек или на политическа партия. Това е процесът на всички политически партии, това не е развой на един човек, не е развой на една партия, не е развой на едно държавно управление, това е необятен публичен развой, който към този момент стартира ", сподели министър председателят. Той добави, че в границите на Министерството на правораздаването е образувана работна група за правене на конституционни промени, която се състои от специалисти от правната сфера, практици от правосъдната сфера и представители на политически партии с опит в политиката и правото.

Ковачевски добави, че незабавно откакто /управляващите/ излязат с квалифицираните промени, те ще могат да стартират обществен развой на съвещания с бизнеса, академичната общественост и политическите партии. След това квалифицираните промени ще влязат в парламентарна процедура, в която всички политически партии,  депутатите, имат задължението да обезпечат по-добро бъдеще със своите решения за актуалните и бъдещите генерации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР