Конституционните поправки ще включат части от други нации в нашата

...
Конституционните поправки ще включат части от други нации в нашата
Коментари Харесай

Ковачевски: Промените в Конституцията ще сложат край на тезата един народ в две държави

" Конституционните ремонти ще включат елементи от други народи в нашата Конституция, в това число и българския народ. За първи път в един документ ще се направи ясно разграничаване, че има македонски народ и елементи от българския народ, което опровергава остарялата теза на Вътрешна македонска революционна организация, че това е район, в който има един народ в две страни. "

Това съобщи ръководителят на македонската партия Социалдемократически съюз /СДСМ/ и някогашен министър председател Димитър Ковачевски в изявление за МИА.

Той уточни, че неговото държавно управление е обрисувало ясна визия и явен път към Европейски Съюз за Северна Македония.

" Взехме сложни решения като коалиция и като СДСМ за влизане на страната в НАТО. Сега виждаме какво значи да бъдеш страна-членка на НАТО във време, когато има спорове както в Европа, по този начин и в Близкия изток. Ние започнахме договаряния с Европейски Съюз със предпазен македонски език, предпазена македонска просвета и предпазена македонска еднаквост. Никой към този момент не ги слага под въпрос. " - добави Ковачевски.

Лидерът на СДСМ акцентира, че той и неговата партия имат доста ясна позиция по отношение на нуждата от осъществяване на конституционни промени, защото те съставляват едно от отговорностите, които Северна Македония е поела съгласно Преговорната рамка.

" Конституционните промени ще се случат, когато другите политици съберат храброст. Във всеки един миг могат да извикат СДСМ и конституционните промени да бъдат утвърдени в Народното събрание. " - изясни Ковачевски.

" Конституционните ремонти ще включат елементи от други народи в нашата Конституция, в това число и българския народ. За първи път в един документ ще се направи ясно разграничаване, че има македонски народ и елементи от българския народ, което опровергава остарялата теза на Вътрешна македонска революционна организация, че това е район, в който има един народ в две страни. За първи път ще имаме македонски народ и елементи от български народ. Когато съберат храброст да го създадат, дано се обадят, в 12 вечерта или в 12 на обяд. " - сподели още Димитър Ковачевски.

Той означи, че в предизборната акция на ВМРО-ДПМНЕ " няма безусловно нищо за интеграция в Европейския съюз ".

" Те плануват някакви различни сюжети и някакви предоговаряния със съседите. Най-доброто удостоверение пристигна от еврокомисарите, които споделиха, че Европейската преговорна рамка е хармонизирана с всичките 27 страни членки. Тя подсигурява отбраната на македонския език, еднаквост и просвета. Тя обезпечава договарянията на Северна Македония с Европейския съюз съгласно критериите от Копенхаген. " - изясни Ковачевски.

Бившият македонски министър председател съобщи, че има опити и интервенция от трети страни освен в изборите, само че и в ежедневния политически живот в Македония:

" Те не желаят да видят Македония като част от Европейски Съюз и желаят да има открити въпроси и открити спорове освен в Македония, само че и в района. Влиянието на трети страни се усеща в Македония, изключително на тези, свързани с Русия или някои от техните спътници. Чрез политически партии или посредством избрани организации желаят да повлияят за налагането на изразителност, друга от тази, която жителите желаят и заслужават. "

Относно позицията на министъра на външните работи Буяр Османи за преразглеждане на присъединяване на РСМ в самодейността " Отворени Балкани ", Ковачевски сподели: " Отворени Балкани " е истинска самодейност, произхождаща от района, формиран от три страни - Македония, Албания и Сърбия и се основава на четирите свободи на Европейския съюз. Инициативата има постулатите на действието на Европейски Съюз. "

" В Западните Балкани има 72 районни начинания, една от тях е " Отворени Балкани ". Има и една доста по-значима - Берлинският развой, в който вземат участие всички страни от района. " - добави някогашният министър-председател. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР