Конституционните идеи от години се услаждат на всички. Идеи като

...
Конституционните идеи от години се услаждат на всички. Идеи като
Коментари Харесай

Политолог: Протестът в момента е доста замрял

Конституционните хрумвания от години се услаждат на всички. Идеи като мажоритарен избор и понижаване на броя на депутатите могат да доведат до нелепости, само че хората си ги харесват. Това сподели в предаването „ Преди всички “ политологът Първан Симеонов, изпълнителен шеф на „ Галъп интернешънъл”.

Първан Симеонов счита, че сега нужният спор е по какъв начин страната да създава повече, по какъв начин да основава повече стойност, какво да прави страната през зимата, когато се обрисува тежка икономическа обстановка. Вместо това по думите му си приказваме за оцеляването на късния ГЕРБ.

Извън твърдите политически ядра пораства търсенето за други варианти, нови обединения или хората просто споделят, че няма да гласоподават. Като на футболен мач, в който двете агитки се ожесточават и това кара останалата аудитория да напусне стадиона, разказа обстановката Първан Симеонов.

„ Борисов към този момент завоюва два месеца. Протестът сега е много западнал и очевидно партиен “, означи Симеонов. По думите му това е обикновено за август, само че пробният камък ще бъде 2 септември, когато би трябвало да има огромен митинг за събирането на Народното събрание.

„ С или без митинг Борисов след края на този мандат, по всяко време краят на този мандат, евентуално ще би трябвало да мисли за друго занятие. Той става сложен за преглъщане от другите политически сили. Проблемът при Борисов е, че той без друго мислеше за това – да направи крачка встрани или крачка обратно, мислеше за обновяване при ГЕРБ – да стане малко по-инструментален, мениджърски, прозападен, демократичен. Сега обаче се оказа, че всичко това би трябвало да се прави под давлението на публичното мнение. “

И през 2013 година митингът се трансформира в рутина и в част от пейзажа, само че тогава публичното мнение беше доста по-благосклонно към държавното управление. Сега ГЕРБ има доста по-малък проблем отсреща си, само че отношението към държавното управление е доста по-лошо, посочи още политологът.

„ От няколко месеца насам Движение за права и свободи искрено натискаше Борисов за втори кабинет, без да има каквито и да било митинги. С концепцията, че един втори експертен кабинет нормално няма толкоз ясна политическа отговорност, а без да има ясна политическа отговорност знаете, че някои по-сенчести каузи в политиката са вероятни. Това постоянно се услажда освен на Движение за права и свободи, само че и на доста други български партии. Въпросът в този момент е дали наесен Борисов ще потегля към подобен вид, който може да се хареса и на градската десница, която главно стачкува, и на Движение за права и свободи “, разяснява Първан Симеонов пред БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР