Конституционната комисия прие правила за избор на съдии в Конституционния

...
Конституционната комисия прие правила за избор на съдии в Конституционния
Коментари Харесай

Конституционната комисия прие правила за избор на съдии в КС от квотата на Народното събрание

Конституционната комисия одобри правила за избор на съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Проектът на решение е импортиран в Народното събрание от Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Предстои той да мине през гласоподаване в пленарна зала, прецизира Българска телеграфна агенция.

От него оказва се, че в 10-дневен период от приемането на разпоредбите стартира правенето на оферти за претенденти за арбитър от народни представители. Предложенията би трябвало да съдържат писмени претекстове. След това претендентите ще бъдат изслушвани в конституционната комисия.

 

Членовете на комисията ще обсъдят през днешния ден и плана за промени в Конституцията, който към този момент беше признат на първо четене. Срокът за оферти сред първо и второ четене изтича на 15 декември.

 

Припомняме, че Конституционен съд работи към този момент повече от 2 година в понижен състав - мандатът на арбитър Анастас Анастасов изтече на 15 ноември 2021 година, а на арбитър Гроздан Илиев - на 28 февруари 2022 година Конституционният съд на няколко пъти праща писма до Народното събрание, в които припомня, че действа в понижен състав.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР