Конституционалистът Борислав Цеков внесе разяснения по конституционната процедура оттук насетне

...
Конституционалистът Борислав Цеков внесе разяснения по конституционната процедура оттук насетне
Коментари Харесай

Конституционалист обясни на ПП/ДБ: Указът на президента не може да бъде отменян, оттеглян или обезсилван

Конституционалистът Борислав Цеков внесе уточнения по конституционната процедура оттук нататък и „ какофонията “, която се е възцарила във връзка със сформирането на държавно управление – „ да оттеглел бил указа си президентът, парламентарен проблем имало и прочие “

Това са ясни конституционни положения, по които няма място за „ друга позиция “, безапелационен е той във Facebook.

„ 1. Президентът, според конституционните разпореждания, е издал декрет, с който предлага на Парламента да избере за министър-председател претендентът, посочен от най-голямата парламентарна група. С този декрет не се предлага състав и конструкция на Министерския съвет. Такава е процедурата. Кандидатът е декларирал подготвеност да сформира държавно управление, посочил е и план за състав и конструкция и това е задоволително, с цел да се издаде президентския декрет. Този декрет не може да бъде отменян, оттеглян или обезсилван.

2. Промени в плана за Министерски съвет, примерно заради отвод на претенденти за министри, неуспех на договаряния и прочие, могат да се вършат от претендента за министър-председател, според тълкувателно решение на Конституционния съд от 1992 година, от момента на издаване на указа, с който предлага на Народно събрание да избере министър-председател до гласуването в Народно събрание.

3. Само отдръпване на претендента за министър-председател преди гласуването в Народно събрание приключва този стадий от конституционната процедура по член 99 от Конституцията.

4. В Народното събрание се правят две гласувания - първо за министър-председател, и в случай че изборът е сполучлив, се гласоподава за препоръчани от него състав и конструкция на Министерски съвет.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР