Констатираните проблеми говорят за много сериозно подценяване на острите проблеми

...
Констатираните проблеми говорят за много сериозно подценяване на острите проблеми
Коментари Харесай

Д-р М. Виткова: Може да си останем в областта на здравеопазването извън Европа

Констатираните проблеми приказват за доста съществено подценяване на острите проблеми на опазването на здравето у нас. Това съобщи в изявление за предаването ни " Хоризонт за вас " някогашният здравен министър доктор Мими Виткова в коментар на заключенията от отчета на Европейската комисия (ЕК), отдаден на положението на здравните системи на страните в Европейски Съюз, който беше показан в четвъртък.

Според него България има най-големият брой хоспитализации на хиляда души население в Европейския съюз, както и най-голямо доплащане от страна на пациентите. Голяма част от изводите от него, измежду които какъв брой % от смъртните случай са могли да бъдат предотвратени или най-честите аргументи за тях, са повтаряне на тези, заложени в отчет на Световната здравна организация (СЗО). 
Част от индикаторите не се дължат само и единствено на опазването на здравето, акцентира доктор Виткова, съгласно която най-тревожно е подценяването на някои макропоказатели като този, че максимален дял от заплащанията за опазване на здравето се дължи на българските пациенти. 
Това прави непостижимо за най-болните хора в страната тяхното лекуване -  от общите разноски за опазване на здравето, ние сме с 48% на гърба на  пациента, добави някогашният здравен министър, съгласно който обществените разноски за опазване на здравето би трябвало да бъдат увеличени, както и броят на хоспиталициите. 
Защо не знаем, когато отидем на доктор, защо би трябвало да плащаме и защо не трябва? Защо я няма страната, когато се взимат безумни пари от пациентите и то най-много в частните лечебни заведения, и то никой да не управлява това? Няма ли най-накрая да знаем какво покрива клиничната пътека? - това са доста тежки деформации и в случай че в действителност страната посредством ръководещите парии не се намесят, с цел да се сътвори регулация, а  не непотребна администрация, то ние просто ще си бъдем в региона на опазването на здравето отвън Европа, акцентира още доктор Мими Виткова. 
Ние сигнализираме непрекъснато за всички тези констатации, които за поредна година ги е споделила и Европа, и СЗО, добави в коментар по тематиката в ефира на " Хоризонт " Иван Димитров от Федерация " Български пациентски конгрес ". 
Очаквайте детайлности. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР