Констатациите в болница Пирогов, направени от Вътрешен одит“ към Министерството

...
Констатациите в болница Пирогов, направени от Вътрешен одит“ към Министерството
Коментари Харесай

Ангелов: Съзирам политически апетити към поста

Констатациите в болница " Пирогов ", направени от „ Вътрешен одит “ към Министерството на здравеопазването (МЗ) би трябвало да се потвърдят от външен одит. Това сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето проф. Костадин Ангелов.По-рано през днешния ден министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков сподели, че има одит, в който са установени финансови нарушавания, осъществени в " Пирогов " и е предал отчета на премиера акад. Николай Денков и на проф. Ангелов. В отговор на въпрос дали подлага на подозрение констатациите на „ Вътрешен одит “ проф. Ангелов сподели, че постоянно има подозрения, тъй като „ доста одити съм виждал на Министерство на здравеопазването, които не се потвърждават от проверяващи органи като АДФИ и Сметна палата “.  Как си изяснява това разминаване в констатациите проф. Ангелов отговори, че „ Вътрешен одит “ е на послушание на министъра на опазването на здравето. Проф. Ангелов напомни одит, осъществен в Александровска болница преди време, в който е било посочено, че болничното заведение е в неприятно финансово положение и са осъществявани злоупотреби, само че Агенцията за държавна финансова ревизия е направила в следствие три одита и в нито един не са били открити злоупотреби, нито престъпления или „ разпарчетосване на болничното заведение “.

Констатациите в „ Пирогов “ подлежат на инспекция от външен одит и изрично не мога да се съглася, че въз основата на тези констатации би трябвало да бъде заменен шефа на болничното заведение, сподели още проф. Ангелов. По думите му през днешния ден е постъпил сигнал от шефа на „ Пирогов “, в който твърди, че върху него се оказва напън.

В това, което се случва сега, аз зървам политически апетити към поста на шефа на „ Пирогов “, добави проф. Ангелов. В отговор на въпрос от кого са тези апетити, проф. Ангелов сподели: „ Ще спра дотук, тъй като изрично няма да допуснем политически претекстове за промяна на един или различен болничен шеф или шеф на държавна институция, в случай че считаме, че той се оправя. В момента да разклащаме „ Пирогов “ е парадокс “. По думите му към сегашния миг няма доказателства, че шефът на болничното заведение не се оправя.

Попитан дали промяната на управлението би подобрила финансовото положение на обещано лечебно заведение, проф. Ангелов отговори, че в ръководството на едно лечебно заведение има фактори, които са  субективни, които зависят от шефа, и справедливи, които не зависят от шефа.

Държавата към този момент е подхванала дейности във връзка с регионалните и на общинските лечебни заведения, а сега консултираме основаването на нормативен акт, който да регламентира стратегически лечебни заведения на територията на страната, за които страната да има особено отношение, уточни Ангелов. На въпроса дали „ Пирогов “ е измежду тях, проф. Ангелов сподели, че би предложил „ Пирогов “ да бъде част от тях.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР