Констатациите на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие

...
Констатациите на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие
Коментари Харесай

Витанов: Корупцията ражда бедност в България, а Брюксел си затваряше очите |

Констатациите на Мониторинговата група към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), която организира серия от срещи в България, ще има сериозен отзив. Това съобщи Петър Витанов, който е член на LIBE и началник на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

„ Мониторинговата група е доста мощен лост за влияние освен в Европейския парламент, само че и във всички европейски институции. Заключенията от нейната работа нямат наложителен темперамент, само че провокират сериозен политически отзив и водят до мощен политически резонанс. Очаквам тези констатации да имат чуваемост оттатък комисията LIBE и Европейския парламент, които ще оказват помощ да няма толерантност към събития, които се случваха в България “, разяснява Витанов в изявление за БСТВ.

Той подсети, че работата на тази група след убийството на журналистката Дафне Галиция в Малта, е довела до оставката на държавното управление.

Витанов повтори думите на Софи ин`т Велд, ръководител на делегацията на Мониторинговата група, която установи, че ендемичната корупция е голям проблем, тъй като прави българите небогати.

„ Брюксел съзнателно подценяваше тематиката, тъй като в последните години Европейската комисия се беше трансформирала в десен политически орган и неистово се опитваше да брани десните национални ръководства. Това е и повода за тази „ приемливост “. Когато десните държавни управления в Европейския съюз злоупотребяваха тежко с демокрацията, върховенството на закона или свободата на медиите, Комисията си затваряше очите. Но тя беше извънредно сериозна, когато управляваха леви държавни управления “, добави Витанов.

Според Петър Витанов и по време на дебатите в Европейския парламент, свързани с американските наказания по Глобалния закон „ Магнитски “, евродепутатите са се обединили към мнението, че Европейската комисия е бездействала във връзка с България.

„ Никой не желае към този момент да слуша повтарящи се бодряшки отчети за върховенството на закона. Очакват се безапелационни ограничения, както и рекомендации, обвързани със периоди, които да убедят както българите, по този начин и всички европейци, че има ефикасна битка с корупцията “, сподели още Витанов.

По друга значима тематика от дневния ред на Европа – цените на тока и газа и Зелената договорка, Витанов е на мнение, че българските политици би трябвало да са доста по-активни в полемиката по тези проблеми и отстояването на националния интерес в бъдеще.

„ Зелената договорка е съществено предизвикателство, изключително за по-бедните страни. Трябва да е пределно ясно – шоковите цени на тока и газа сега не се дължат на Зелената договорка, а на редица други аргументи – повишено търсене на газ след ковид-кризата, изпразнените газови складове в Европа, климатични фактори, които не разрешават на възобновимите източници да създават ток “, разясни Витанов.

Според него на фона на тези процеси е извънредно значимо да се повдигне въпроса за политиките, които България ще има в процеса на енергийната промяна.

„ ГЕРБ не контракти удължение на живота на въгледобива и ТЕЦ-овете. България е единствената страна без краен период за затваряне на централите си. Редица страни договориха периоди, а България пропусна всички благоприятни условия, като въглищните централи бяха оставени на самотек “, разяснява Витанов.

Според него приоритет на всяко последващо държавно управление би трябвало да е удължаването на живота на централите, слагане на дневен ред на тематиката за атомна централа, която създава евтина и чиста сила, както и фокус върху средствата, които Европа дава за зелената промяна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР