Констатации за остаряла нормативна уредба и препоръки за по-добра координация

...
Констатации за остаряла нормативна уредба и препоръки за по-добра координация
Коментари Харесай

Ето какво установи докладът на комисията, създадена след футболните протести

Констатации за остаряла нормативна уредба и рекомендации за по-добра съгласуваност сред Министерство на вътрешните работи и кметовете съдържа отчетът на краткотрайната парламентарна комисия, основана след митинга на футболните последователи против управлението на Българския футболен съюз на 16 ноември 2023 година На днешното си съвещание комисията утвърди отчета с 10 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и един „ въздържал се “. 

Депутатите от комисията разискаха също постъпила информация от Министерството на вътрешните работи за резултатите от извършената вътрешна инспекция на осъществената от министерството охранителна активност. 

„ Доволен съм от работата на комисията. Бяха положени доста старания и бяха изслушани доста длъжностни лица от Министерство на вътрешните работи и общината. Бяха обрисувани и проблемите “, заключи резултатите ръководителят на комисията Атанас Атанасов. 

„ На процедура имаме остаряла нормативна уредба, касаеща събранията, митингите и манифестациите, тяхното осъществяване. Този закон е един от първите след демократичните промени през 1989 година Има потребност от ремонти “, уточни още той. 

Атанасов напомни, че според в този момент настоящия закон, кметът на всяка една община дава отговор за обезпечаването на публичния ред и сигурността на територията на общината. „ Да, само че кметът не разполага с действителни принадлежности за това, тъй като Министерство на вътрешните работи, което по Конституция и по закон би трябвало да се грижи за опазването на публичния ред и сигурността, е централизирана институция, която не е подчинена на кмета на общината. 

Или би трябвало да бъдат повече пълномощията на кметовете, или кметът не би могъл да носи повече отговорности, в случай, че не разполага с инструментариум “, счита националният представител. 

„ Ние имаме изпратена информация за формираните прокурорски преписки по тъжби на потърпевши. В същия миг в Министерство на вътрешните работи е завършен повсеместен отчет за открити превишавания на власт и права от чиновници на Министерство на вътрешните работи, който занапред ще бъде изпратен в прокуратурата за взимане на отношение, т.е. за вероятно формиране на нови наказателни производства “, обясни още той. 

Атанас Атанасов заяви още, че по отношение на митингите и опазването на реда управителен чиновник от Министерство на вътрешните работи е бил уволнен, каквато информация е постъпила до комисията, само че не уточни на каква служба е бил той. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР