Константинополският патриархат прие решение за предоставяне на автокефалност на украинската

...
Константинополският патриархат прие решение за предоставяне на автокефалност на украинската
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия призна автокефалността на Украинската православна църква

Константинополският патриархат одобри решение за даване на автокефалност на украинската черква, заяви довечера украинският президент Петро Порошенко.
 Синодът застана против съветския патриарх по въпроса за украинската черква  Московската патриаршия ще скъса връзки с Вселенската, в случай че тя признае Украинската православна черква за автокефална
Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и на цялата международна геополитика, това е падението на Третия Рим като най-древна концептуална поръчка на Москва за международно владичество. Автокефалията е част от нашата държавна проевропейска и проукраинска тактика, която ние претворяваме през последните 4 години и ще организираме и отсега нататък, разяснява Порошенко.

Синодът на Константинопол е отменил решението от 1686 година за прекосяването на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московския патриарх, пише в декларацията след съвещанието на синода в Истанбул.

Добавя се, че решението от 1686 година е взето въз основа на събитията по това време и е предоставило право на Московския патриарх да назначава Киевския митрополит.

Това решение ни дава опция да се обединим с архиереите на Московския патриархат, които пожелаят да се обединят с нас в обединена автокефална черква. Тоест в този момент ние - архиереите на всичките три църкви, сме законни, канонични и плодородни, заяви Филарет, главата на Киевския патриархат.

Филарет възнамерява в околните дни да свика Архиерейски събор с присъединяване както на Киевския патриархат, по този начин и на представители на Украинската автокефална черква с митрополит Макарий и на Украинската православна черква към Московския патриархат.

Това ще бъде сплотяващ събор, който ще избере общ патриарх, добави той.

След това щял да пристигна томосът (писмото) на Вселенския патриарх за даване автокефалност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР