Константин Каменаров потвърди пред Капитал, че телевизията има големи задължения,

...
Константин Каменаров потвърди пред Капитал, че телевизията има големи задължения,
Коментари Харесай

БНТ фалира

Константин Каменаров удостовери пред " Капитал ", че малкия екран има огромни отговорности, като най-големи, " близо половината от тях ", са за таксата за разпространяване към БТК.

© Надежда Чипева В последните месеци от ръководството на Константин Каменаров са подписани контракти за външни продукции, тв права и кино пакети за няколко милиона лв..Сегашният конкурс за нов общоприет шеф е изцяло неправилен без ясна картина за финансовото състояние на Българска национална телевизия. " Всеки ден се появява нещо ново. " Така чиновник от Българска национална телевизия разказва опитите на краткотрайното управление и Съвета за електронни медии (СЕМ) да се ориентират във финансовото положение на държавната телевизия. Изводът от инспекцията към този момент е явен - в никакъв случай през последните години публичната медия не е имала толкоз огромни отговорности. Въпросът е какъв брой тъкмо са те. Според обществените доклади на Българска национална телевизия към края на 2017 година отговорностите са за 6.8 млн. лева, половин година по-късно към този момент са нарастнали до 8.6 млн. лева, а към края на 2018 са стигнали над 18 млн. лева Само няколко месеца по-късно синдикатите на Българска национална телевизия разгласиха взаимно изказване, в което се споделя, че дефицитът в бюджета на медията е " над 35 млн. лева ", а съгласно два източника сумата доближава, само че не надминава 50 млн. лева Годишният бюджет на Българска национална телевизия - държавната дотация и приходите от реклама за 2018 година, е към 76 млн. лева, или другояче казано, сега Българска национална телевизия е свръхзадлъжняла.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Точният размер на отговорностите евентуално ще стане прочут идната седмица. По предписание на Съвет за електронни медии сега в Българска национална телевизия се прави вътрешен одит, който би трябвало да покаже цялата финансова картина на медиата. От държавната телевизия на дадоха отговор на въпросите на " Капитал " по тази тематика. Временният общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков също не пожела да разяснява. Той сега е и в много деликатна позиция. От една страна, Кошлуков беше част от управителния екип на Константин Каменаров и носи отговорност за обстановката, в която се намира Българска национална телевизия в този момент. От друга, той е към този момент публично претендент в състезанието на Съвет за електронни медии за нов общоприет шеф.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Неудобна е освен неговата позиция, само че и тази на съвета, който сега провежда надпреварата за нов началник на Българска национална телевизия. Когато информацията за свръхдефицита на малкия екран се удостовери публично, тя ще обезсмисли всички старания на сегашните претенденти да пишат идея. Каквото и да предложат те, най-вероятно няма да имат средствата да го осъществят, а главната им задача ще е да затворят дупката в бюджета. Част от нея може и да бъде покрита от Министерството на финансите, само че за другата ще трябват евентуално мъчителни ограничения - преустановяване на контракти с външни продукции, прекъсване на излъчвания и в най-крайния случай понижаване на заплати и редуциране на хора.
Как се стигна дотук?

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
На пръв взор наподобява мъчно да объркаш финансите на Българска национална телевизия. Нейната приходна част е относително ясна - тя има непрекъсната бюджетна дотация и лични доходи (основно реклама), които варират малко през годините, само че също са предвидими. През последната година не се е случвала огромна рецесия, която да срине който и да е от двата съществени финансови потока към държавната телевизия. Проблемът очевидно са разноските.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Тук се постанова една скоба. През годините Българска национална телевизия относително постоянно усилва задълженията си до няколко милиона лв. и след това ги погасява. В края на ръководството на предходния общоприет шеф Вяра Анков да вземем за пример те бяха над 17 млн. лева В голяма част от случаите обаче главната част от отговорностите са за ефирното лъчение на стратегиите на Българска национална телевизия. Всяка година таксите, които се заплащат към компанията НУРТС - компания, благосъстоятелност на БТК, са към 11 млн. лева По закон частната компания е длъжна да излъчва публичната телевизия, което значи и че не може да я спре. Българска национална телевизия постоянно се е възползвала от това да натрупа отговорности и през годините се е наложила практиката таксите за лъчение да се покриват от бюджета, настрана от дотацията за малкия екран. През 2018 година това не се случва и евентуално обяснението за 11 млн. (от близо 50) е, че това са отговорности към НУРТС. Дори и да предположим, че в тях влиза и таксата за още една година, сумата на обяснимите отговорности нараства до 22 млн. лева Дотук добре. Нататък обаче стартират неприятните за Българска национална телевизия вести.

Според три източника на " Капитал " - два от Българска национална телевизия и един от Министерството на финансите, по-голямата част от отговорностите са насъбрани главно в четири направления:Увеличени разноски за външни продукцииЗакупуване на повече спортни праваУвеличение на заплатите на чиновниците в БНТЗакупуване на огромни кино пакети и стратегии.Според някои източници сериозна част от поетите отговорности са подписани през последните два-три месеца от ръководството на Константин Каменаров. Тогава той към този момент знаеше, че най-вероятно ще би трябвало да напусне поста, защото против него се водеше дело за шофиране след приложимост на алкохол, а неоправдателната присъда е несъвместима с поста на общоприет шеф.

Няколко образеца

Пример за това по какъв начин се усилват разноските на Българска национална телевизия за външни продукции е историята с предаването " Стани богат ". Това е една от измененията в програмата, с които екипът на Константин Каменаров се гордееше, защото докара до повишен рейтинг в часовия пояс, в който се излъчва. Това е реалност, само че въпросът е каква е цената за това. В началото на годината, по време на разискване на годишният доклад на Българска национална телевизия, Константин Каменаров споделя, че бюджетът на едно предаване на " Стани богат " е 22 хиляди лева То не е тъкмо външна продукция - публично се води предаване на Българска национална телевизия, само че малкия екран наема външна компания, която прави надпреварата. Годишният бюджет единствено за това предаване на държавната телевизия е най-малко 4.3 млн. лева, в случай че приемем, че то се излъчва единствено девет месеца в годината. И това надалеч не е всичко. Според източници от Българска национална телевизия дневният бюджет на предаването " Спортисимо " е към 5 хиляди лева Още осем хиляди лв. дневно отиват за кулинарното предаване на Ути Бъчваров. Иначе казано, разноските на държавната телевизия единствено за тези три излъчвания е към 700 хиляди лева на месец. И даже това не е всичко.
Според два източника от Българска национална телевизия по времето на Константин Каменаров са направени и доста по-големи спрямо предходни управления разноски за пазаруване на права за спортни надпревари. Според един от източниците в някои случаи съотношението сред рейтинг и разноски за тези надпревари е било толкоз неприятно, че " щеше да е по-евтино да купим билети на всеки един от гледалите го да отиде на стадиона ". Друг източник твърди, че става дума за права за излъчването на тенис, шведски и португалски футбол и шампионати по лека атлетика.

Показателно е и нарастването в заплатите на работещите в Българска национална телевизия. Сравнено с останалите разноски то не е толкоз значително, само че евентуално зад него стои желанието управлението на малкия екран да понижи напрежението в медията от огромните разбърквания, които се случиха през последната година и половина.

Няма пари, действаме

" Капитал " се свърза с Константин Каменаров и той удостовери, че малкия екран има огромни отговорности, като най-големи, " близо половината от тях ", са за таксата за разпространяване към БТК. " Българска национална телевизия от години е недофинансирана. Телевизията е нейната стратегия, а с цел да бъде гледаема, тя би трябвало да е забавна и качествена, по тази причина би трябвало да бъдат давани пари и за стратегия. Всичко е за програмата. Има и един циничен кръг на унаследените контракти, които също пораждат отговорности ", сподели Константин Каменаров. В началото на годината той разисква финансовите проблеми на Българска национална телевизия пред Съвет за електронни медии, където изяснява почти същото. " Ние имаме присъщи, базови, банални разноски, които, като се съберат едни с други, надвишават бюджета, който ни отпуска страната. Тоест ние априори сме вкарани в този капан и аз по тази причина го назовавам циничен, тъй като от него няма излизане отвън някакви дейности на по-висока инстанция, което не сме за жалост отговорни нито ние, нито вие ", споделя Каменаров пред медийните надзорници. Накратко той признава, че разноските на Българска национална телевизия са доста по-високи от приходите, само че не вижда какво може да направи по въпроса. Тезата на хората, близки до Българска национална телевизия през годините и изключително в последно време, е, че страната дава прекомерно малко пари за публичната телевизия. Аргументите нормално съпоставят дотацията в България с тази в страни като Македония, Румъния или Чехия. Това несъмнено е по този начин, само че методът да се случи е първо да се контракти по-голяма поддръжка от бюджета и след това да се вършат разноски. Обратното - политиката " да вършим каквото би трябвало, пък да става каквото ще " в ръководството на парични потоци нормално има доста къс живот и много печален край.

Сега Българска национална телевизия е изправена пред най-сериозната рецесия на последните си, евентуално най-малко две десетилетия. Разместванията в новините и публицистиката на държавната телевизия, направени от Константин Каменаров и екипа му, съществено удариха по така и така разтърсеното доверие в държавната телевизия. Рядко през последните години Българска национална телевизия е изглеждала толкоз покрай ръководещите и толкоз надалеч от хората. Финансовото й положение е такова, че през идващите години тя ще би трябвало да лимитира разноски и да зависи от благоволението на финансовия министър. На процедура публичната телевизия е обречена задълго да прави единствено едно - да се бори за оцеляването си.

Това мъчно може да се случи в по-неподходящ миг. Подчиняването на медиите от близки до държавното управление предприемачи прави потребността от от чиста публицистика - вести, мнения, диспути и следствия в интерес на хората, изключително огромна. Обществената телевизия е мястото, където всичко това можеше да се случва. Но няма. Сега Българска национална телевизия е разрушена публицистично и източена финансово. Тя, несъмнено, няма да банкрутира в класическия смисъл на думата, защото не е индивид по Търговския закон. По-скоро през идващите години в най-хубавия случай ще се лекува от следствията на година и половина безразсъдно ръководство. Сгрешеният конкурс за началник на Българска национална телевизия Съветът за електронни медии разгласи конкурс за общоприет шеф на Българска национална телевизия. До това се стигна, откакто мандатът на генералния шеф на малкия екран Константин Каменаров беше преустановен предварително в края на април, тъй като той беше наказан на година и три месеца условно за шофиране след приложимост на алкохол. Според Закона за радио и телевизия лица, които са осъждани на отнемане от независимост за умишлени закононарушения от общ темперамент, не могат да заемат тази служба.

За краткотрайно изпълняващ длъжността общоприет шеф на Българска национална телевизия беше определен Емил Кошлуков. По закон срокът, за който той може да заема краткотрайно позицията, е три месеца, по тази причина в това време Съвет за електронни медии разгласи процедурата за избор на общоприет шеф.

Според графика на медийния регулатор до 25 юни ще бъдат оповестени претендентите, позволени до присъединяване в конкурсната процедура. До 1 юли ще бъдат ясни имената на тези, които ще се явят на чуване. Това значи, че медийните надзорници ще създадат селекция с изключение на по документи и съгласно концепциите. Решението на Съвет за електронни медии кой ще е новият общоприет шеф ще стане ясно на 5 юли.
Очакванията и трудностите
От участниците в състезанието за шеф на Българска национална телевизия този път няма да се чака просто добре написана идея за развиването на малкия екран като социална медия. При състояние че медията е на процедура във банкрут, това наподобява безсмислено. Кандидатите по-скоро би трябвало да показват стратегия за справяне с финансовата рецесия.

Броени дни преди да завърши срокът за подаване на документи за присъединяване в надпреварата за директорския пост синдикалните организации в малкия екран излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, комисията за просвета и медии в Народното събрание и Съвет за електронни медии. В него те декларират, че са мощно обезпокоени от непрекъснатата рецесия, в която се намира държавната телевизия, за която съгласно тях работещите там нямат никаква виновност.

В документа се споделя, че от години е ясно, че избраната от финансовото министерство държавна дотация е извънредно незадоволителна за развиването на медията. " През последните 15 години всеки новоизбран общоприет шеф стартира своя мандат с насъбрани от неговия предходник 20 - 30 милиона отговорности. За нас това значи, че или бюджетът на публичната телевизия е неправилно сметнат, или дефицитът е резултат на неприятно ръководство. Към това можем да прибавим и доста недомислени структурни, кадрови и софтуерни промени, осъществявани през годините в Българска национална телевизия ", написа в отвореното писмо.

Синдикатите упорстват да бъде обновен бюджетът на Българска национална телевизия съгласно бюджета на публичните малките екрани в страните - членки на Европейския съюз. България е една от дребното страни в Европейски Съюз, където голямата част от парите за прехрана на публичната телевизия идват от държавния бюджет.

По данни на петте синдикални организации, подписали писмото, към днешна дата отговорностите на Българска национална телевизия надвишават 35 млн. лева и има действителна заплаха против малкия екран да бъдат заведени каузи, и то от интернационалните институции (виж главния текст). Кандидатите да оглавят малкия екран Сегашният изпълняващ длъжността общоприет шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, който през последните 18 месеца беше програмен шеф на Българска национална телевизия 1, е апетитен за любимец за поста. През лятото на 2017 година Кошлуков взе участие в предходния конкурс и се очакваше точно той да го завоюва, само че не съумя. Една от вероятните аргументи беше, че се появи информация, че управническият му стаж е подозрително потвърден с записка от партийната телевизия на " Атака ". Тогава за него се смяташе, че се употребява с поддръжката на един от най-доверените хора на Бойко Борисов - предприемача Александър Сталийски. Кошлуков управляваше продуцентската компания " Ноу фрейм медия " АД, която беше благосъстоятелност на партньорката на Сталийски - Виолета Сечкова.
Заявка да вземат участие в конкуренцията са подали още:

- Журналистът, който има дълготраен стаж в Българска национална телевизия и управнически опит от " Канал 3 " и BiTV, Сашо Диков.
- Спортният публицист с дълготраен опит в Българска национална телевизия Сашо Йовков.

- Водещият на разнообразни развлекателни телевизионни формати Кръстю Вапцаров, по-известен като Къци Вапцаров. Той доби най-голяма известност като водещ на шоу " Невада ".

- Журналистът от Българска национална телевизия Явор Симов, който беше и представител на някогашния министър на вътрешните работи Румен Петков. В последните две години Симов отговаряше за публичните поръчки в Българска национална телевизия.

- Вечният претендент - инженер Радослав Главчев, който от години постоянно подава документи. В момента той към момента апелира избора на Константин Каменаров за общоприет шеф на Българска национална телевизия през 2017 година

- Стоил Рошкев, който е работил в Българска телеграфна агенция, БНР и Българска национална телевизия, а в този момент води утринния блок в БСТВ.

- Никола Тодоров, който е някогашен оператор на Българска национална телевизия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР