Консорциумът Соф кънект е новият концесионер на летище София за

...
Консорциумът Соф кънект е новият концесионер на летище София за
Коментари Харесай

Върховният съд потвърди избора на концесионер на летище София

Консорциумът " Соф кънект " е новият концесионер на летище София за 35 години. Това стана факт, откакто Върховният административен съд разгласява през днешния ден решението си по жалбите на фирмите, които оспорват решението на Комисия за защита на конкуренцията за концесионер на летище София.  Върховният административен съд отхвърля оспорването и оставя в действие решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 година

С него е доказан изборът от Министерството на превоза, осведомителните известия и технологии на концесионер на летище София, с което за концесионер е избран консорциум „ Соф кънект “.

Административно дело № 14199/2019 беше формирано по касационни тъжби на трима от участниците в процедурата за избор на концесионер на софийското летище. Това са консорциум „ Витоша “, консорциум сред " Еърпортс Де Пари " Европейски Съюз.ЕЙ и " ТАВ Хавалиманларъ холдинг " А.Ш. “, както и участникът " Фрапорт България ", написа в прессъобщението.

Съдът е приел, че Комисия за защита на конкуренцията е осъществила дължимия надзор по правомерност и се е произнесла в границите на изследването, което е регламентирано в Закона за концесиите. Тричленният състав на Върховен административен съд е открил също, че Комисия за защита на конкуренцията вярно не е разкрила нарушавания при осъществяване на процедурата, а също и несъответствия сред офертата на спечелилия участник и документите за възлагане на концесията.

Върховните съдии одобряват, че Комисия за защита на конкуренцията е направила дължимата инспекция по законосъобразността на дейностите на министъра на превоза, осведомителните известия и технологии както в процедурата за допускането до присъединяване, по този начин и във връзка с сходството на избрания за концесионер консорциум с критериите за възлагане на концесията, посочени в техническата документи. 

Решението е дефинитивно.

Обжалването на процедурата за концесионер на софийското летище лиши близо 11 месеца. Победителят в състезанието на министерството на превоза бе разгласен от министър Росен Желязков  на 17 юли 2019 година, с изискването, че то предстои на облажване в 10 дневен период. Всички останали претенденти апелираха пред Комисия за защита на конкуренцията. 

В консорцима “Соф Кънект ”  водеща е френската компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс ” в партньорство с оператора на летище Мюнхен - “Флугхафен Мюнхен ” и с " Щрабаг ". 

“Соф Кънект ” оферира годишно концесионно заплащане за страната от 32% от приходите. За 35 година това са близо 858,9 млн. евро. Вложенията за периода на концесията са 608 млн. евро. Определеният за победител консорциум бе оценен с 86,12 точки. Техническото предложение на спечелилия концесията е разделено на 4 етапи като последната би трябвало да завърши изцяло през 2043 година.

Първата фаза, със период до 2022 година, планува през софийското летище да минават 8,8 млн. пасажери. През това време ще бъде освежен Терминал 1, ще се разширят зоните за инспекция и паспортен надзор. На Терминал 2 ще бъде завършен кулоар, с цел да се разделят идващите и заминаващите пасажери.

Планира се и ремонт на съществуващите зони, създаване на ови стоянки за самолети и нов паркинг.

Във втората фаза консорциумът възнамерява 12,3 млн. пасажери до 2030 година За тогава е планувано построяването на Герминал 3, който ще размени Терминал 1. Ще бъдат добавени още 11 стоянки за самолети, както и построяването на мост, който ще свързва непосредствено зоната за идване на паркинга със зоната за чекиране на терминал 3.

Третата фаза планува увеличение на потенциала до 14,5 млн. пасажери годишно до 2035 година През нея ще се уголемява терминал 3, ще има още 10 стоянки. Предвижда се и построяването на нов карго терминал на мястото на Терминал 1.

Четвъртата фаза предвижда поток от 18-19 млн. пасажери до 2043 година, ново уголемение на терминал 3, още 9 стоянки и нов покрит паркинг. Прогнозира се растеж на пасажерите от 6,9 млн. на 23,3 млн. до края на концесията. В комерсиалната дейност се планува сегментиране на клиентите, още площи и заведения за хранене, цифрови онлайн услуги.

Обновяването и новото строителство ще бъдат изпълнявани от австрийската “Щрабаг ”, която построи терминал 2.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР