Консорциумът между китайския авиационен гигант Хайнан“ и Пловдив Еърпорт Инвест“

...
Консорциумът между китайския авиационен гигант Хайнан“ и Пловдив Еърпорт Инвест“
Коментари Харесай

Китайски гигант взе летище Пловдив на концесия

Консорциумът сред китайския авиационен колос „ Хайнан “ и „ Пловдив Еърпорт Инвест “ е избран за концесионер на летище Пловдив, реши държавното управление.

Кабинетът упълномощи министъра на превоза, осведомителните технологии и известията да подписа концесионния контракт в двумесечен период.

Концесията на аерогарата е за 35 години, като за този период сдружението, стопанисващо държавната инфраструктура се задължава да осъществя вложения в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и създаване на нови уреди.

След приключването на гратисния интервал от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще прави заплащане, което се състои от закрепена и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лв. без Данък добавена стойност, а променлива част съставлява 6% от общия размер на чистите доходи от всички действия за съответната година, свързани с използването на обекта на концесията.

Процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив бе открита на 16 януари 2017 година На 18 май 2017 година са отворени получените предложения от трима участници: ДЗЗД „ Силк роуд Пловдив Еърпорт “; „ Консорциум Летище Пловдив “; Обединение (Консорциум) сред „ Хайнан “ и „ Пловдив Еърпорт Инвест “.

След разглеждане на документите е открито, че ДЗЗД „ Силк Роуд Пловдив Еърпорт “ не дава отговор на критериите за асортимент и сдружението е отстранено от процедурата.

На 27 юли 2017 година са отворени обществено предложенията и обвързващите оферти на „ Консорциум Летище Пловдив “ и на Обединение (Консорциум) сред Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест. Отстраненият участник ДЗЗД „ Силк Роуд Пловдив Еърпорт “ апелира решението и процедурата е краткотрайно спряна до 1 март 2018 година, когато Върховният административен съд отхвърля жалбата като неоснователна, след което процедурата още веднъж е стартирана.

Комисията пристъпва към оценяване на участниците и класира преди всичко Обединение (Консорциум) сред „ Хайнан “ и „ Пловдив Еърпорт Инвест “.

Единият от участниците в Обединението, несъмнено за концесионер, HNA Group (Хайнан Груп) все още разполага с почти $145 милиарда активи, над $90 милиарда доходи годишно и с над 410 000 чиновници по целия свят.

Дейностите на компанията са в разнообразни сфери, като главно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, нововъведенията и логистиката. Хайнан Груп ръководи 14 самолетни компании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и интернационалните линии. Годишно компанията транспортира над 100 милиона пасажера до над 260 града.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР