Консорциум от астрономи обяви днес, че за първи път са

...
Консорциум от астрономи обяви днес, че за първи път са
Коментари Харесай

Айнщайн пак се оказа прав: Учени потвърдиха негова ключова теория

Консорциум от астрономи разгласи през днешния ден, че за първи път са удостоверили прогноза на Алберт Айнщайн в неговата обща доктрина на относителността посредством наблюдаване на гравитационния резултат на супермасивна черна дупка върху звезда, ускорена от нея, съобщи Агенция Франс Прес.

Роденият в Германия научен физик предвижда, че мощни гравитационни сили могат да „ разпъват “ светлината, сходно на свиването и разтягането на звуковите талази, които възприемаме от свирката на преминаващ трен.

Изследователите от консорциума GRAVITY, водени от физици на института „ Макс Планк “, се досетили, че разполагат с „ съвършена лаборатория “ за тестване на теорията на Айнщан с черната дупка Стрелец А* в центъра на нашата вселена – Млечния път.

Черните дупки са толкоз плътни, че мощната им гравитация хваща като в капан даже светлината. А Стрелец А* има масата на 4 милиона наши слънца, което я прави най-голямата в галактиката ни.

Астрономите наблюдавали звездата S2, до момента в който прекосявала близо до черната дупка на 19 май със скорост над 25 милиона километра в час. След това пресметнали точната ѝ скорост и позиция, употребявайки няколко инструмента и ги сравнили с прогнозата на Айнщайн, че дължината на електромагнитните талази на светлината ще се усили вследствие на феномен, именуван гравитационно алено отместване.

„ Резултатите изцяло са в благозвучие с общата доктрина на относителността “ и са „ огромен пробив към по-доброто схващане на резултата от мощни гравитационни полета “, показва екипът от учени, чието изследване излиза в сп. „ Астпономия и астрофизика “.

За първи път учени имат опция за измерването на този резултат, отбелязва Агенция Франс Прес.

Европейската южна обсерватория (ЕЮЛ), чиято комплекс от 4 телескопа в Чили бе употребен за измерването, следил S2 и през 2016 година, само че употребяваните тогава принадлежности не били толкоз чувствителни, че да засекат аленото отместване.

„ Над 100 години, откакто разгласява теорията си с уравнения на общата релативност, Айнщайн още един път се оказа прав – и то в лаборатория, толкоз отдалечена, че надали е могъл да си я показа “, се показва в изказване на ЕЮЛ.

Астрономите към този момент употребяват различен феномен, очакван от тази доктрина на Айнщайн – че черна дупка може да изкриви преминаваща около нея вълна. С тази гравитационна леща те се пробват да схванат какво има зад черните дупки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР