Конска кост за гадаене от времето на монголите е открита

...
Конска кост за гадаене от времето на монголите е открита
Коментари Харесай

Откриха конска кост за гадаене от времето на монголите на крепостта Русокастро

Конска кост за гадаене от времето на монголите е открита при разкопките на крепостта Русокастро. Върху костта са прогорени, евентуално с нагорещено желязо с кръгло сечение, три кръгли отпечатъка.

Изследването е открило, че става въпрос за предмет, употребен в античен вълшебен ритуал или обред, оповестиха от Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас.

С нагорещено желязо се допирало до костта, а гадателят гледал от противоположната страна по какъв метод е разпукана костта в резултат на високата температура и по това е правил своите предсказания. Този тип гадаене е прочут като скапуломантия.

Открити са паралели на сходна процедура измежду народите от Средна и Източна Азия, най-много в Китай - там този способ за гадаене е бил най-популярен. Именно в Китай са открити хиляди кости, само че волски, употребявани при сходен жанр гадателски практики. Този метод е публикуван и измежду буряти, монголи, киргизи и калмики.
 РИМ-Бургас
Според откривателите, тази конска кост е удостоверение за наличие на монголи (татари) в крепостта през XIII-XIV век. При деликатно изследване на историческите извори тази догадка изцяло се удостоверява.

Документирано е, че през 1326 година огромен монголски отряд, наемници на българския цар Михаил III Шишман Асен, е направил своя боен лагер точно при средновековния град Русокастро.

Дори при борбата при Русокастро през 1331 година отряд монголи точно тук се причислява към българската войска и с тяхна помощ българите побеждават император Андроник III Палеолог.

Научното известие за тази единствена по рода си находка от Балканския полуостров, а може би и в Европа, която се съхранява към този момент в Бургаския музей, е утвърдена за щемпел от публицистичната гилдия на научното издание на Националния исторически музей " Известия на Националния исторически музей ".

Средновековната цитадела Русокастро се намира на 30 км от Бургас в покрайнините на село Русокастро, Община Камено. Тя бе открита преди повече от 10 години и към момента не е проучена напълно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР