Консервната фабрика Адела в с. Ново село окончателно отиде в

...
Консервната фабрика Адела в с. Ново село окончателно отиде в
Коментари Харесай

Фалира консервната фабрика Адела в Ново село

Консервната фабрика " Адела " в с. Ново село дефинитивно отиде в историята. След няколкогодишна мъка, за която " Марица " писа, притежателят Димитър Гюров към този момент е премахнат от Търговския указател. Това написа в решение №29/ 1 февруари 2018 година на Видински областен съд, с което се приключва и производството по неплатежоспособност. Едноличното сдружение " Адела " ЕООД бе записано в крайдунавския град. 

Сега активите на консервната фабрика са оповестени за продажба на търг от синдика Борис Борисов. Те са разпределени сред три дружества  " Адела ", " Пепер ленд " и  " Чили пойнт “, като последните две също са оповестени в неплатежоспособност. По-голямата част от активите са владеене на " Пепер ленд ", с регистрация във Видин, ръководено отново от Димитър Гюров. За обмен са препоръчани земята, индустриалните халетата, складовете, поточните линии и съвсем цялото съоръжение на фабриката Pepperland. 

Проектът за новата фабрика, която е в съседство със остарялата, бе величествен и глътна 3 милиона евро. Тя се построи с европейски пари по Мярка 123 " Добавяне на стойност към аграрни и горски артикули от Програмата за развиване на селските региони от предния програмен интервал. В нея трябваше да се разкрият над 100 работни места. Фабриката се простира на повърхност от 4000 квадратни метра в някогашния икономически двор, на входа за Пещера. Местоположението е съобразено с активността на предприятието - изкупуване на локални първични материали като плодове и зеленчуци и преработката им до краен артикул. Те ще се осъществят главно на пазари в Европейската общественост, сподели преди три години на първата копка Димитър Гюров.

Заради задължения на притежателя Димитър Гюров към Прокредит банк, както и към други кредитори, парцелът бе запориран и разгласен за обществена обмен от частен правосъден реализатор още през 2014 година, само че покупател не се откри. Преди това Гюров бе направил съдружничество с австрийски сътрудници, които дадоха рамо на новото дружество за преправка на плодове и зеленчуци Pepperland. След градежа обаче то по този начин и не проработи и заставам под ключ.

Финансовите доклади на сдружението демонстрират, че мъката на компанията е почнала през 2012 година. Тогава в остарялата фабрика са работели 59 души, а към февруари 2013-а са били 21. Година  по-късно на работа остават единствено двама души и на процедура предприятието пуска кепенци.

Покрай първите запори върху земята и постройките на сдружението и опита на частен правосъден реализатор да ги разпродаде името на длъжника изплува в скица за бягство от банка, за която сигнализираха няколко финансови институции у нас. Засегната в случая  " Прокредит банк ", която е кредитирала компанията, се оказва застрашена да не да може да получи назад парите, които е отпуснала. През 2015 г.  парцелите на консервната фабрика " Адела " са били апортирани в свързани сдружения, които банкрутират, и на процедура обезпеченията пред банката стават безпредметни.

Влизането в процедура по неплатежоспособност на процедура връзва ръцете на банката, която не може да продаде през правосъден реализатор обезпечението, какъвто опит е направила " Прокредит ". Сега следва да разберем дали ще се откри покупател на предложените  от синдика парцели.

НЕСБЪДНАТА МЕЧТА

В уеб страницата на консервната фабрика написа: Адела е фамилна компания, основана през 1993 година През първите години на съществуването си минава през няколко стадия на развиване: от сладкарски бизнес, през супермаркет до гъбопроизводство и консервиране на гъби. През 1997 година избрахме да се развиваме в посока консервиране на зеленчуци и от този момент насам неуморно работим в тази посока. През 2013 година завършихме и оборудвахме новата ни фабрика, която отваря за нас порти към нови пазари и благоприятни условия за развиване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР