Консервация на разкрити в предходни сезони части от крепостта Мисионис,

...
Консервация на разкрити в предходни сезони части от крепостта Мисионис,
Коментари Харесай

Приключи археологическият сезон и на Мисионис

Консервация на разкрити в предишни сезони елементи от крепостта Мисионис, която е на 7 км от Търговище, е осъществена с по-голямата част от обезпечените за изследванията средства. Това стана ясно на заключителна конференция, в която взе участие ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров, археологът Ангел Конаклиев, кметът на Търговище доктор Дарин Димитров и други.

Според проф. Овчаров тази година са направени впечатляващи разкрития на две епископски резиденции от V и VІ век. Намерени са спомагателни данни за опожаряването на крепостта при завземането й през 1393 година

Овчаров напомни и за кръщелницата, баптистерий, която е открита и следва да бъде експониран там под съответното защитно оборудване, с цел да бъде забележима, само че и да се запази.

Според него потокът туристи непрестанно се усилва и крепостта, позната в предишното като Крумово кале, в действителност има опция да се трансформира в „ перлата на Североизтока ”.

Археологът Конаклиев, от локалния исторически музей, добави, че този сезон е работено по разкриването на 7 нови здания към базиликата.

Разкопките тази година бяха финансирани с близо 150 000 лева 2/3 от сумата беше отпусната от страната след импортирано искане от Общината, като беше записано, че те би трябвало да се употребяват и за консервация. От локалната администрация в Търговище и донори беше обезпечена и останалата част от средствата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР