Консерваторите на канцлера Ангела Меркел откриват официалните преговори за съставяне

...
Консерваторите на канцлера Ангела Меркел откриват официалните преговори за съставяне
Коментари Харесай

Коалиция на хоризонта в Берлин

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел откриват формалните договаряния за сформиране на ръководеща коалиция с сътрудниците си от Германската социалдемократическа партия. Това става четири месеца откакто вследствие на изборите през септември Германия изпадна в невиждано положение на политическа несигурност, съобщи Reuters.

Меркел, водач на Християндемократическия съюз, ще седне на масата за договаряния с Хорст Зеехофер, водача на баварските консерватори от сестринската партия Християнсоциален съюз, и Мартин Шулц, водача на ГСДП. Заедно те ще слагат началото на едноседмични интензивни диалози по програмата на възможното ново издание на по този начин наречената "голяма коалиция ".

За Меркел тези договаряния са най-голямата й вяра да си обезпечи четвърти мандат като канцлер, а съгласно множеството специалисти те евентуално ще доведат до съглашение.

За доста от членовете на ГСДП обаче ново издание на тази коалиция би било в най-хубавия случай мъчителна всеотдайност на тяхната партия в името на стабилността на икономическия и политически мотор на Европа.



Извеждайки на напред във времето залога за ГСДП, една от двете "народни партии ", доминирали в следвоенната история на Германия, изследване за публичната телевизия АРД сподели, че в случай че изборите се повторят, единствено 19 % биха дали още веднъж гласа си за тази политическа мощ, което би я сложило единствено на 7 пункта от крайната десница, "Алтернатива за Германия ".

Раздирана от несъгласия по въпроса дали няма да е по-добре да остане да възвръща силите си в съпротива, ГСДП и в частност управлението й е под напън от младежката организация на партията да завоюва отстъпки от консерваторите, и то съответно по въпроса за имиграцията.

Консервативният блок изпитва безпокойствие. Той е под напън от АзГ, която на изборите на 24 септември влезе за пръв път в Народното събрание, като беше катапултирана в него от публичните паники поради решението на Меркел да отвори вратите на Германия за над 1 милион бежанци през 2015 година
В проектоспоразумението, което двата лагера подписаха на проучвателните си диалози по-рано този месец, те записаха "мек " горен предел за приема на имигранти от 200 000 годишно. По този предел обаче компромис отхвърля да направи баварският ХСС.





Преговарящите се надяват да приключат договарянията, преди същинското начало на сезона на карнавалите в Германия на 8 февруари, което би разрешило до Великден да има държавно управление.
Времето обаче ги притиска. На членската маса на ГСДП беше дадено, че ще се произнесе на вътрешнопартийно гласоподаване по всякакво дефинитивно съглашение за ръководеща коалиция. При състояние че в редиците на партията има доста нарастване на новопостъпващите членове, които стават такива с вярата да гласоподават против нова коалиция, възможностите да бъде обезпечено утвърждението на партийния актив чезнат с всеки минал ден.

Преди началото на днешните договаряния сред водачите Меркел изрази оптимизъм и сподели също, че нейният политически блок и ГСДП ще договарят бързо.



"Хората чакат бързо да съставим държавно управление и точно по тази причина съм огромен оптимист ", сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР