Консервативното мнозинство отмени ключовото историческото решение от 1973 г., известно

...
Консервативното мнозинство отмени ключовото историческото решение от 1973 г., известно
Коментари Харесай

Върховният съд заличи 50 години право на аборт в САЩ 

Консервативното болшинство анулира основното историческото решение от 1973 година, известно като Роу против Уейд, съгласно което конституцията дава право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си. През 1992 се води сходно дело, познато като Кейси, при което Върховният съд удостоверява решението си от 1973 година

По информация на АП решението на съда е в несъгласие с публичното мнение на болшинството американци, което съгласно социологически изследвания поддържа конституционното право на аборт.

Новината към този момент докара до забрани на абортите в близо половината щати.


„ Ние считаме, че Роу и Кейси би трябвало да бъдат анулирани. Конституцията не загатва аборт и никое такова право не е имплицитно предпазено от конституционна наредба “, написа един от висшите съдии Самюъл Алито. “Правомощията за контролиране на абортите са на политическите клонове, а не на съдилищата”, споделя още той.

Към Алито се причислиха съдиите Кларънс Томас, Нийл Горсуч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет. Последните трима са назначени от Тръмп. Съдиите Стивън Брайер, Соня Сотомайор и Елена Каган от по-малкото, демократично крило на съда се опълчиха.

„ Със тъга – за този съд, само че най-много за доста милиони американски дами, които през днешния ден са изгубили съществена конституционна отбрана – ние се противопоставяме “, пишат те.

Очаква се решението да засегне непропорционално дамите от малцинствата, които към този момент са изправени пред стеснен достъп до здравни грижи, съгласно статистика, оценена от Асошиейтед прес.

Решението идва на фона на изследвания на публичното мнение, съгласно които болшинството от американците се опълчват на анулацията на Роу против Уейд. Едно от тях е на Центъра за проучване на публичното мнение Associated Press-NORC. То демонстрира, че 1 от 10 американци желаят абортът да бъде противозаконен във всички случаи.


Според данните болшинството поддържа абортите да бъдат законни при всички или множеството условия, като доста хора са съгласни да има ограничавания, най-много в по-късна бременност.

Тринадесет щата, най-вече южни и среднозападни, към този момент имат планувани законодателни промени, с които да забранят абортите при положение, че Роу против Уейд бъде анулирано. Други няколко щата имат съвсем цялостни забрани или забрани след 6 седмици от бременността, когато доста дами към момента е допустимо да не са научили, че са бременни.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР