Консервативният политически блок около германския канцлер Ангела Меркел реши днес

...
Консервативният политически блок около германския канцлер Ангела Меркел реши днес
Коментари Харесай

Волфганг Шойбле бе номиниран за председател на Бундестага

Консервативният политически блок към немския канцлер Ангела Меркел реши през днешния ден да номинира досегашния финансов министър Волфганг Шойбле за предстоящ ръководител на Бундестага, съобщи ДПА.

Агенцията напомни, че Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и му съдружниците му от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) ще опитат да създадат коалиция с две по-малки партии, откакто победиха на парламентарните избори през предишния месец, въпреки и с по-слаб резултат от предходни години.

Със своите 75 години Шойбле ще бъде най-възрастният член на федералния парламент. Очаква се постът му отпред на финансовото министерство да бъде ангажиран от представител на някой от евентуалните сътрудници на ХДС/ХСС в държавната коалиция.

Като най-голяма политическа мощ консерваторите на Меркел имат привилегията да посочат собствен претендент за ръководител на Бундестага. От левоцентристката Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и демократичната Партия на свободните демократи (ПСвД) към този момент обявиха, че на парламентарния избор на 24 октомври ще поддържат кандидатурата на Шойбле, заяви ДПА.

Агенцията отбелязва, че ГСДП се отхвърли от коалиране с ХДС/ХСС, а крайнодясната " Алтернатива за Германия " ще има за пръв път 90 депутати в Бундестага. Така четвъртото държавно управление на Меркел ще има сериозна съпротива от двете страни на политическия набор.

В оповестено през днешния ден изявление във всекидневника " Франкфуртер алгемайне " водачът на ПСвД Кристиан Линднер декларира, че консерваторите не би трябвало да запазят поста финансов министър, тъй като това ще даде прекомерно доста власт на Ангела Меркел.

По думите на Линднер " всичко друго ще бъде по-добро от това канцлерството и финансовото министерство да останат в ръцете на ХДС ". Той сподели, че тази досегашна процедура " не е издържала теста ".

Мнозина считат, че ПСвД желае да получи креслото на финансов министър, въпреки че към този момент от партията не е била отправяна публична поръчка за това. Очаква се финансовото ведомство да бъде ръководено краткотрайно от Петер Алтмайер, началник на канцеларията на Меркел, до съставянето на ново държавно управление на Германия, заяви АП.

Началото на проучвателните договаряния за образуване на коалиция сред ХДС/ХСС, ПСвД и " Зелените " е планувано за на следващия ден, означават организациите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР