Консенсус в законодателната власт ще е трудно постижим. Доказателство са

...
Консенсус в законодателната власт ще е трудно постижим. Доказателство са
Коментари Харесай

Доц. Попиванов: Консенсус в 48-то НС е трудно постижим, кабинетът зависи от ГЕРБ

Консенсус в законодателната власт ще е мъчно изпълним. Доказателство са четирите кандидатури за ръководител на Народно събрание.

В този парламент държавно управление без присъединяване на ГЕРБ е на практика невероятно.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент Борис Попиванов, учител в катедрата по политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

С него беседваме в навечерието на откриването на новото 48 Народно заседание, което беше определено след предварителните избори на 2 октомври.

„ Това Народно събрание стартира с по-голяма вътрешна фрагментация и с по-голяма борба, в сравнение с предходните, в които знаем че имаше голямо напрежение. Това можем да го разберем от първите стъпки на парламентарно показаните партии преди откриването на 48-то Народно събрание “, съобщи доцент Попиванов.

Политологът напомни, че през лятото на 2021г., по време на 45-то и 46-то Народно събрание, партиите не са съумели да излъчат държавно управление от първия път, само че са съумели да изберат ръководител на Народно събрание от първия път.

„ Имаше политически сили, които определяха себе си като партии на смяната и те се усещаха длъжни да потвърдят, че принадлежат към един блок от партии. Те не съумяха да се схванат тогава за държавно управление, само че най-малко имаха вътрешния тласък да се разгласят за някакво болшинство в българския парламент. Сега тази разграничителна линия промяна-статукво на практика е изчезнала, ние виждаме това по неуместната обстановка в този момент, когато четири партии имат концепцията да повдигнат претендент за ръководител на Народно събрание, което прави тази първа конституираща стъпка на Народното събрание извънредно сложна. Неразбирателствата в това Народно събрание са по-тежки от когато и да било преди. Евентуален консенсус в законодателната власт ще бъде доста мъчно да се изясни, защото 7-те партии не дават индикации за бъдещо съгласие “, разяснява доцент Попиванов.

Според него има дребна възможност контактната група, която ГЕРБ предложи, да има триумф.

„ Ако въобще има триумф за договаряния, той би могъл да се реализира единствено и само, в случай че партийните управления се съберат да разискват, а не като изпращат „ куриери “ и контактни групи по сред си “, счита политологът.

На въпрос на БГНЕС какви са вероятните конфигурации за съставянето на кабинет анализаторът отговори, че в този парламент държавно управление без присъединяване на ГЕРБ е на практика невероятно, тъй като тя е и най-важната политическа мощ за диалозите през идните няколко седмици. „ Сигналите на партията към „ Демократична България “ за бъдещо партньорство не са по никакъв начин инцидентни. „ Продължаваме промяната “ към този момент изрично се разгласи за съпротива на ГЕРБ и тяхното желание оттук насетне е да възстановят изгубените си позиции от последните месеци и вероятно да станат първи на едни идни парламентарни избори. ГЕРБ се ориентират към „ Демократична България “, тъй като през последните месеци Борисов и партията му бяха неведнъж упреквани, че пазят прорурски ползи и затова е доста значимо за тях да получат една прозападна, проевропейска легитимност, която би могла да се получи или посредством Политическа партия или Демократична България. Именно по тази причина в случай че ГЕРБ видят, че не са в положение да привлекат Демократична България в едно такова болшинство, те самите биха предпочели да оставят нещата и да се тръгне още веднъж към едни предварителни парламентарни избори “, изясни доцент Попиванов.

Той акцентира, че в случай че първият мандат не бъде сполучлив, то надали идващите ще имат триумф. „ Ако ГЕРБ успее по някакъв метод със своите позиции, със своя капацитет за влияние да провеждат някакво болшинство във тип на експертно държавно управление, държавно управление на националното единодушие или сходна настройка, мандатът ще бъде сполучлив. Ако обаче той излезе несполучлив, то е на практика несъмнено, че и вторият ще бъде подобен, тъй като ГЕРБ не биха се съгласили щом един път са се провалили да вземат участие в едно такова разпределяне на картите. Остава третият мандат, който не се знае на кого ще бъде връчен от президента Румен Радев. Много хора дефинират третия мандат като финален късмет за сформиране на държавно управление, само че в случай че първият е несполучлив, то вероятността третият да бъде подобен никога не е висок “, добави доцент Борис Попиванов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР