Конкурсите за директори на стотици училища в страната може да

...
Конкурсите за директори на стотици училища в страната може да
Коментари Харесай

Съдът спря временно масовата смяна на училищни директори

Конкурсите за шефове на стотици учебни заведения в страната може да бъдат блокирани. Причината е решение на Върховния административен съд, с което краткотрайно се стопира действието на наредбата, по която се избират ръководителите на учебните заведения.

Причината е, че за законността на документа се води правосъден спор и до момента в който той не бъде решен, наредбата не може да се ползва. Определението на съда за краткотрайното блокиране на документа предстои на обжалване. То обаче идва в миг, в който текат състезания за шефове на към 400 учебни заведения в цялата страна. Те бяха оповестени при започване на юли и периодите за подаване на документи за присъединяване в тях изтекоха неотдавна.

Според новите правила за избор на шефове, които са в действие от 5 юли 2022 година, състезанията включват писмен изпит с тест и решение на проблеми и следващо събеседване, в което претендентите би трябвало да защитят тактика за развиване на съответното учебно заведение. Приемането на наредбата за състезанията беше едно от достиженията, които екипът на предходния учебен министър акад. Николай Денков посочваше в доклада си за свършеното на поста за 7-те месеца на държавното управление " Петков ".

Наредбата обаче е атакувана от директорка на пазарджишко учебно заведение. Сега съдът постановява, че до момента в който не се произнесе всъщност по разногласието, разпоредбите не може да се ползват. Мотивът е " да се обезпечи отбрана на лицата, подали тъжба или митинг, какъвто е казусът с шефа на пазарджишкото учебно заведение ", както и да се отбрани публичния интерес при възможната анулация на цялата разпоредба.

Върховните магистрати одобряват, че в случай че оповестените състезания за шефове " продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би лимитирало опциите на жалбоподателката за сполучливо присъединяване в състезанието, поради вероятно противоречие с поставените в Наредбата условия към претендентите ".

" Заложени са голям брой критерии, които имат индивидуален темперамент, отнасят се до личността на претендента като мотивация за заемане на длъжността, настройка за работа в екип и рационализиране и информационни умения. Евентуалната незаконосъобразно образувана комисия, която ще прави оценка качествата на претендентите, опцията за субективизъм при оценката, въздействат директно върху законосъобразността на състезанието и директно засягат всеки участник в този конкурс. От своя страна, централизираното осъществяване на стотици състезания за шефове на институции в системата на образованието, които са оповестени сега, при действието на незаконосъобразни правни правила, би представлявало фактически съществено засягане на публичния интерес, в това число и на жалбоподателката като участник ", написа още в известието от съда.

Предварителното осъществяване на наредбата би предизвикало обилни и мъчно поправими вреди, както на ползите на участниците в състезанието, съответно и на жалбоподателката, по този начин и на защитимите публични ползи, които са предмет на контролиране, считат висшите съдии. Освен това съществува и неустановеност какво ще се случи с шефовете, които бъдат определени съгласно разпоредбите на наредбата, а в следствие се окаже, че нормативният акт е анулиран от съда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР