Конкурсът за столичния пл.Св. Неделя ще бъде обявен отново, процедурата

...
Конкурсът за столичния пл.Св. Неделя ще бъде обявен отново, процедурата
Коментари Харесай

Конкурсът за нова визия на пл. Света Неделя тръгва за втори път

Конкурсът за столичния пл. " Св. Неделя " ще бъде разгласен още веднъж, процедурата за нова визия на площада ще тръгне още веднъж след Нова година, откакто бе прекъсната през октомври поради неодобрение  от Камарата на архитектите в България. 
 Архитекти желаят интернационален конкурс за пл. Св. Неделя, той към този момент е разгласен на български и британски
Това заяви основният проектант на София Здравко Здравков. Условията в състезанието към този момент бяха променяни един път, поради възражения на КАБ. Първоначално критериите бяха общ оборот от 1,5 млн. лева и оборот от 750 хиляди лева по сходни планове за последните 3 година, както и 15-членен екип. Камарата оспори тези и още няколко условия в състезанието. Финансовите условия бяха понижени на половина, а екипът беше сведен до 5 души. Изискването екипът да е проектирал сходно градско пространство с повърхност 25 000 кв. м също беше понижено – на 15 000 кв. м, само че и в този размер то все по този начин внезапно стеснява кръга на участниците и избора на хрумвания, обясниха тогава от КАБ.

При старта на състезанието арх. Здравков разгласи, че е разговарял в състезанието да се включат бюрата на световноизвестните архитекти Масимилиано Фуксас, проектирал стъкления фенер в Рим и терминал 3 на летището в Шенжен, Стефано Боери - прочут с отвесните си гори по фасадите и създател на концепцията за градове гори в Китай, Жан-Мишел Вилмот, проектирал съветския православен център в Париж и кулата на мира в Санкт Петербург, Рем Колхас - притежател на най-високата премия в архитектурата “Прицкер ”, и Вини Маас, проектирал небостъргач, наподобяващ кристал. 

При първата процедура интерес за присъединяване е имало от руски, френски и американски архитекти, посочи в този момент арх. Здравков. 

“Готови сме с модифицираното задание. Ще дадем възможност повече проектантски екипи да се включат в състезанието. След това от тях ще се изберат нечетен брой екипи - 7, 9 или 11, които ще останат да се състезават на втория стадий. Жури ще избере измежду тях спечелилия, който " би трябвало да може да се оправи със задачата до най-дребния подробност ", изясни арх. Здравков. 

Наградният фонд в състезанието е общо 250 хиляди лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР