Конкуренцията трябва да води цените, а не явното вмешателство на

...
Конкуренцията трябва да води цените, а не явното вмешателство на
Коментари Харесай

0% ДДС за хляба няма да свали цената му, предупреди хлебопроизводител

Конкуренцията би трябвало да води цените, а не явното вмешателство на страната в цените. Това съобщи производителят на самун Георги Лефтеров по Радио Пловдив.

Според него държавната помощ сега води до това, че се оказва помощ на огромните, а на дребните - не. " Не мисля, че ще им се помогне доста - на такива дребни мишки като нас, които всеки ден вършат самун и хранят към 300 индивида ".

По думите на хлебаря, казусът с цените на хляба е обвързван с цените на горивата - от зърното, което би трябвало да се докара от равнищата до мелницата, от там - до пекарната, където да се направи. " Всичко това е горива, купувани от най-обикновени бензиностанции в България ", акцентира той.

" Опитват се да ръководят свободна стопанска система с несвободни способи ", счита Лефтеров.

По мотив 0% Данък добавена стойност за хляба той изясни, че множеството дребни пекарни не са регистрирани по Данък добавена стойност.

" Купуваме с Данък добавена стойност брашно, само че ще продаваме хляба без Данък добавена стойност. От тук следва въпросът кой счетоводител ще оправи тази каша, с цел да уреди този вид и по какъв начин това Данък добавена стойност ще помогне на дребния бизнес. Реално ще го заплати индивидът, който изяде хляба. Това са способи от развития социализъм ", счита производителят на самун.

Той даде и своята рецепта за излизане от рецесията - да се отвори пазарът, да влязат непознати компании, не да купуват горива от няколко монополни структури. " Защото конкуренцията прави ниските цени и високото качество ".

" Има Данък добавена стойност на водата, на солта, на брашното и най-после нулева ставка Данък добавена стойност за хляба. Това няма по какъв начин да смъкна цената ", счита производителят на самун от Пловдив.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР