Конкретно и мащабно – така изглеждат идеите на БСП за

...
Конкретно и мащабно – така изглеждат идеите на БСП за
Коментари Харесай

Икономическата формула на БСП – звучи добре като програма

Конкретно и огромно – по този начин наподобяват концепциите на Българска социалистическа партия за развиване на България от икономическа позиция. Лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова към този момент ги излага на срещи с гласоподаватели и защото в България рядко има отзив по тъкмо такива тематики – градивни оферти, взех решение да се позагледам и да попрочета за тях. Направих го с ясната мисъл, че става въпрос за Българска социалистическа партия – изключително напоследък там обаче стават хубави неща, като това, че Нинова уточни пътя на човек като Георги Гергов, а Сергей Станишев трайно не се чува – отвън Националния съвет на Българска социалистическа партия е, в случай че сте не запомнили.
Като краткосрочна икономическа мярка и то поради коронавирусната рецесия добре звучи да не се начисляват лихви по дължими налози на бизнес, който не може да работи поради пандемията. Българска социалистическа партия даже предлага данъчна почивка, само че тук би трябвало да се работи деликатно, с цел да не блокират системи на държавната администрация, без които публичния живот не може – като публичното опазване на здравето. Обаче при добър разбор и оценка по какъв начин да излезе сметката, за какво да няма опция по браншове?!
Електронно държавно управление при кандидатстване за планове. Това е изключително добра концепция от позиция и администрация! Първо, за бизнеса ще е по-лесно и ще има по-малко разноски да подадеш документи, както и по-малък риск от болест с ковид – да вървиш по институции, стаи и стаички, където за отдалеченост и проветрение мъчно може да се приказва, не е най-умното нещо при пандемия с респираторен вирус. Второ, държавните чиновници по-лесно и бързо ще могат да обработват съответните данни – идват на едно място, по електронен път.
В този ред на мисли, Нинова приказва и за промяна в Българската банка за развиване (ББР). Абсолютно наложителна е – даже шефа ѝ Стоян Мавродиев поради безобразията там! Щом Нинова съумя да се оправи с Гергов, за какво не да накара ББР да проработи повече в поддръжка на дребния бизнес?
В електронна среда, Българска социалистическа партия предлага основаване на четири регистъра с данни - данъчен указател, за пазара на труда, електронен аграрен указател, електронен учебен указател. Последният е много новаторски – предлага се там да попадат данни за триумфа на всички учащи се в България и бизнесът да може да прави информация при търсене на фрагменти. Определено е идейно и е стратегическа стъпка за битка с безработицата в дълготраен проект. Това е и помощ за младите – доста постоянно те не са наясно какво желаят да вършат, само че при оферти за стаж и работа от разнообразни страни сигурно ще имат опцията да мислят съответно, а не нереално какви желаят да станат.
В този дух са и. Най-значимо чисто като основаване на условия за развиване – а моето виждане е, че страната е най-силна точно като основава условия, не с директна помощ – е да има мрежа от фермерски пазари за производители, без прекупвачи. Също и да няма Данък добавена стойност за тези, които създават екологично чисти хранителни артикули. Това е основаване на изискване и за понижаване на замърсяването – а България е част от Европейски Съюз, който работи с така наречен зелена договорка! И не последно място – възобновяване на Напоителни системи.
За опазването на здравето – заявеното от Нинова желание лечебните заведения да не са търговски сдружения звучи добре. Само че първо би трябвало да е наясно кои лечебни заведения са търговски сдружения – тъй като не са единствено частните! Защото сега, според член 5 на Закона за лечебните заведения, единствените лечебни структури, които не са търговски сдружения, са: Центровете за незабавна здравна помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, центровете за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести, както и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Министерството на защитата, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правораздаването и Министерството на превоза, осведомителните технологии. Така че ще би трябвало доста законодателна работа, с цел да не стане фал – тъй като поликлиниките (ДКЦ-тата) са ЕООД, да вземем за пример поликлиниката на най-старата болница в България – Александровска болница! Едва ли посред пандемия, а и по принцип, желаеме поликлиниките да вземат да затворят!
А концепцията тези, които не заплащат здравни осигуровки, да може да се лекуват гратис единствено по базов пакет от медицински услуги, е добра, само че единствено при деликатен асортимент какво влиза в този пакет – другояче може да си навлечем правосъдни каузи и пред европейски съд!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР