Конкретните мерки, които правителството подготвя срещу инфлацията - като доплащането

...
Конкретните мерки, които правителството подготвя срещу инфлацията - като доплащането
Коментари Харесай

Лорер: Помощта от 25 ст. за горивата все още е в процес на обсъждане

Конкретните ограничения, които държавното управление приготвя против инфлацията - като доплащането по 25ст. за литър гориво, към момента са в развой на съдружно разискване и все още не е ясно какъв ще е срокът и обсегът на помощта. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа в " Бизнес.БГ ".

Той добави, че от " Продължаваме промяната " са скептични към предлагането за въвеждане на необлагаем най-малко.

Пакетът ще е на стойност сред 1,5 милиарда лева и 2 милиарда лева и има за съществена цел да понижи цените на енергоносителите и да успокои българската стопанска система и консуматори. Какъв ще е резултатът му върху инфлацията, зависи от съответните параметри, по които се договорят съдружните сътрудници, добави Лорер.

" Инфлацията се усилва на целия континент поради цените на силата в резултат на войната. Пакетът ни е доста деликатно прецизиран с опциите на българската стопанска система. Икономиката ни може да подкрепи този пакет поради положителните макроикономически индикатори. Дори бюджета да не може да си разреши в един миг тези ограничения, България може умерено да се възползва и от външен дълг, в случай че се наложи. " - посочи той.

Относно спрените доставки на газ от Русия посочи, че в случай че " Газпром " ревизира политиката си да желае заплащания в рубли - механизъм, който нарушава глобите на Европейски Съюз, и България може да поправя държанието си към съветския газов снабдител.

" В момента, доколкото ми е известно, никой от нас не договаря с " Газпром ". Дори да има частни компании от Европа, които да са го създали, те ще би трябвало да извървят същия път през Европейската комисия. Българското ползване на газ е малко - ние нямаме драма с газовите добавки, само че за петрола ще ни бъде належащо повече време, с цел да можем да го сменяем стопански дейно. ", каза Лорер.

Той изрази убеденост, че няма да се постанова България да постанова несъгласие на вероятно ембарго на вноса на нефт от Русия. " Европа схваща, че за избрани страни се постановат изключения. Убеден съм, че Европа ще откри механизъм, по който да компенсира България при положение на ембарго, в случай че се стигне до такова, тъй като може и да не се случи незабавно ", каза Лорер.

По думите му няма проблем рафинерията в Бургас да се зарежда и с различен нефт. Въпросът е на каква цена ще бъде контрактувано това. " България е свободен пазар и би трябвало да сме отворени и като енергиен пазар - Америка, Европа - там са водачите в този бизнес. За нас е значимо да се създава от водачи, а не от компании, които спекулират геополитически със своите активи тук. " - посочи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР