Конкретна криза: Защо училищата се борят да плащат за ремонти?

...
Това са парите, предназначени за неща като строителство, поддръжка и
Коментари Харесай

Това са парите, предназначени за неща като строителство, поддръжка и ремонтни дейности.

На повече от 100 училища и колежи е казано да затвори сгради, частично или напълно, поради опасения относно безопасността на подсиления автоклавен газобетон (RAAC), използван за изграждането им.

Министър-председателят Риши Сунак отрече предположенията, че той е виновен за съкращенията на бюджети за ремонт и поддръжка на училищата, заявявайки, че е „напълно и крайно погрешно“ да се предполага, че той е виновен за неуспеха да финансира напълно програма за възстановяване на рушащите се училища в Англия.

Премиерът отрича да ограничава фонда за ремонт на училища

Финансиране за ремонтът и поддръжката на училищата намаляха значително от 2010 г., когато министърът на образованието от Консервативната партия Майкъл Гоув премахна програмата на лейбъристите за изграждане на училища за бъдещето.

Оттогава капиталовите разходи остават далеч под нивата, наблюдавани при лейбъристите, спадайки до само 5 милиарда паунда по време на пандемията, преди да нарасне до 5,3 милиарда паунда миналата година.

Въпреки това общият бюджет на министерството нарасна значително, от средно 72 милиарда паунда на година през последните четири години на управление на лейбъристите до 87 милиарда паунда под консерваторите, реално увеличение от 23%.

Цялото увеличение е отишло във фонда на отдела за ежедневни разходи, неговия бюджет за ресурси, който е получил тласък от £18 милиарда. В същото време капиталовият бюджет беше намален с 2,2 милиарда паунда.

В резултат на това много училища, нуждаещи се от финансиране за ремонти и поддръжка, нахлуха в своите бюджети за ресурси, които се използват за изплащане на заплати и сметки за енергия, за финансиране на капиталови проекти.

Доклад, публикуван през юни от Сметната палата, установи, че през 2021-22 г. 71% от академичните тръстове са използвали ресурсно финансиране за капиталови проекти, прехвърляйки общо £518 милиона от ежедневните им текущи разходи - въпреки нарастващия натиск върху заплатите на учителите и растящите сметки за енергия.

Прочетете повече:
Веднъж чудният материал, причиняващ хаотичен старт на учебната година

p>

„Собственият анализ на правителството показва, че училищното имение е в много лошо състояние - това включва тавани и бетон, но също така включва газ и електричество“, казва Люк Сибиета, научен сътрудник в Института за Фискални проучвания.

„Този ​​вид проблеми могат да станат спешни, така че изобщо не е изненадващо да видим как училищата нахлуват в ежедневните си бюджети, за да харчат за капиталови бюджети – тези капиталови разходи може да са спешни ."

Електрическите и водопроводните системи на училищата също се нуждаят от спешен ремонт

Докладът на Сметната палата установи, въз основа на данни от 2020 г., че училищата се нуждаят от £8,5 млрд. на ремонти за проблеми, „ключови за това сградата да остане използваема и безопасна“, както и £425 милиона за неща, които „биха могли да създадат големи проблеми“.

Сред най-сериозните артикули бяха £2,5 милиарда ремонти, необходими за училищни електрически услуги и £2,1 милиарда за механични услуги като водопроводни инсталации.

В рамките на капиталовия бюджет парите, предназначени специално за поддръжка и ремонти, също са намалели значително през последните години.

Министерството на образованието похарчи £5 млрд. за поддръжка и ремонт през двете години до март. Отчитайки инфлацията в строителния сектор, това е спад от 20% в сравнение с двете години до март 2017 г.

„Не е изненадващо, че виждаме криза в училищните ремонти и поддръжката на училищата“, казва г-н Сибиета.

„Правителството не инвестира достатъчно в ремонти и поддръжка на училищата от около 10-15 години. Размерът на разходите е по-нисък от това, което самото правителство смята, че има нужда.

< p>„Като част от прегледа на разходите през 2020 г. Министерството на образованието реши, че имаме нужда от около £5,3 милиарда годишно само за ремонт и поддръжка на съществуващото училищно имение. В крайна сметка Министерството на финансите отпусна около £3 милиарда годишно."

Известен също като „мехурчест“ бетон, подсиленият автоклавен газобетон (RAAC) е строителен материал, който беше популярен в следвоенния период като евтина, лека алтернатива на традиционните бетонови смеси. Използваше се в обществени сгради в Обединеното кралство от 1950-те до 1990-те години, най-вече в покриви.

Удобството му обаче си струваше цената, тъй като беше установено, че материалът е по-малко издръжлив от „традиционния" стоманобетон и е склонен към разпадане и напукване, особено след излагане на влага.

Повредите в покривните панели RAAC започнаха да стават очевидни през 80-те години на миналия век и поредица от доклади идентифицираха неговите слабости и краткия 30-годишен живот.

Проблемът възникна отново през 2018 г., когато покривът на училище в Кент, съдържащ RAAC, се срути, въпреки че никой не беше ранен.

След това това лято греда на RAAC, за която преди се смяташе, че е ниска рискът се срина, което накара правителството да обозначи всички сгради, съдържащи RAAC, като потенциално опасни и да нареди затварянето на класни стаи в стотици училища.

Сара Скинър, главен изпълнителен директор на Penrose Learning Trust, беше принудена да затвори 12 класни стаи в гимназията East Bergholt в Съри поради присъствието на RAAC.

Тя е осигурила шест временни заместници, но не й е казано кога ще бъдат налични.

Щракнете, за да се абонирате към Sky News Daily, където и да получавате вашите подкасти

„След като получим порта кабините, ще си върнем децата, но те няма да имат специализирани ресурси“, казва тя.

„Смятаме, че ще минат месеци, преди ремонтните работи да могат да бъдат предприети - на огромна цена. Така че се притеснявам да върна децата в класните стаи преди Коледа."

Екипът е екип с много умения, посветен на осигуряването на прозрачна журналистика от Sky News. Ние събираме, анализираме и визуализираме данни, за да разкажем на данни- мотивирани истории. Комбинираме традиционни умения за докладване с усъвършенстван анализ на сателитни изображения, социални медии и друга информация с отворени източници. Чрез мултимедийно разказване на истории се стремим да обясним по-добре света, като същевременно показваме как се прави нашата журналистика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР