Конгресмени от Демократическата партия на САЩ планират да внесат законодателство

...
Конгресмени от Демократическата партия на САЩ планират да внесат законодателство
Коментари Харесай

Демократите предлагат Върховният съд да се разшири с още четирима съдии

Конгресмени от Демократическата партия на Съединени американски щати възнамеряват да внесат законодателство за разширение състава на Върховния съд с четирима съдии. Предложението има за цел да разбие превъзходството на консерваторите в съда , което дава обещание сериозна съпротива от републиканците, осведоми " Ройтерс ".

Сенатор Ед Марки и конгресмените Джери Надлър, Ханк Джонсън и Мондеър Джоунс ще дадат конференция през днешния ден, с цел да оповестят внасянето на законодателството в двете камари. Мярката планува увеличение на броя на съдиите от деветима на 13 , съгласно копие на проектозакона в Сената, прегледано от информационната организация.

Миналия петък президентът Джо Байдън за изследване приемането на евентуални промени във Върховния съд, в това число налагане на стеснен мандат на съдиите вместо да бъдат назначавани до живот.

Броят на съдиите от Върховния съд остава деветима от 1869 година , само че Конгресът има власт да промени броя и към този момент го е правил на няколко пъти.

Налагане на стеснен мандат на всеки арбитър евентуално ще изисква изменение на конституцията, въпреки че някои специалисти оферират и други способи.

Републиканците са срещу концепцията. Някои демократи и демократични деятели считат, че всички разновидности би трябвало да се прегледат, с цел да се опълчват на консервативното болшинство, което заплашва правото на аборт, гражданските права и достъпа до здравна грижа.

Бившият президент Доналд Тръмп съумя да назначи трима висши съдии по време на четиригодишното си ръководство , с което обезпечи консервативно болшинство от 6 на 3.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР