Конгресът е обезпокоен относно това в САЩ кой има правомощия

...
Конгресът е обезпокоен относно това в САЩ кой има правомощия
Коментари Харесай

За първи път от 41 г. в САЩ бистрят кой има власт да използва ядрения арсенал

Конгресът е смутен по отношение на това в Съединени американски щати кой има пълномощия да употребява нуклеарния боеприпас на страната , оповестява Defence One.

Законодателният орган не е провеждал чуване по този проблем от 41 години , съгласно Конгресната изследователска работа. Това обаче ще се промени през днешния ден, защото Комисията за външни връзки към Сената на Съединени американски щати ще изслуша пенсиониран пълководец на Стратегическото командване на въоръжените сили на Съединени американски щати, някогашен заместник-министър на защитата и професор от Университета " Дюк ".

Defence One отбелязва, че с изключение на процедурните въпроси (намеква, че няма " нуклеарен бутон " ) има и три фундаментални въпроса.

Първият е обвързван с това дали се отнася до американския водач Доналд Тръмп.

Председателят на комисията Боб Коркър твърди, че чуването не е за американския президент, който неведнъж наскърбява и заплашва водача на друга нуклеарна страна (има се поради КНДР - Бел. ред.).

Според Коркър става въпрос за по-голям баланс на властта сред другите ведомства.

Редица членове в нашата комисия и отвън нея повдигат въпроси за пълномощията на законодателната и изпълнителната власт по отношение на воденето на война, потреблението на нуклеарни оръжия и като цяло провеждането на външна политика, разясни той в известие преди чуването.

Но мнозина критици и съперници на Тръмп подлагат на подозрение дали американският водач има качествата да командва нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати.

След като Конгресът не е провеждал обществено разискване на пълномощията за потребление на нуклеарно оръжие от водения от Леонид Брежнев Съюз на съветските социалистически републики, Тръмп ли е повода за повдигането на тематиката?

" Абсолютно ", отговори предходната седмица Джозеф Сжиринсион, президентът на института Ploughshares Fund.

Вторият въпрос е дали има значение за какво президентът изстрелва ракетите.

Defence One разкрива, че като цяло има два сюжета, при които президентът може да издаде заповед за потребление на нуклеарни оръжия: зложелател е изстрелял една или няколко междуконтинентални ракети или при осъществяване на предпазен удар.

При първия сюжет има малко време за съвещания в екипа за национална сигурност на президента. Решенията би трябвало да бъдат взети в границите на минути. Президентът евентуално ще се опита да провежда конференция с няколко топ съветници. Веригата на командването би трябвало да бъде къса, с цел да се отговори на врага, обясни бригаден военачалник Грегъри Боуен, заместник-директор на отдела за международни интервенции към Стратегическото командване на Съединени американски щати.

По думите му задачата е бързо да се отговори при рискова обстановка.

Законодателите сега повече са обезпокоени по отношение на втория сюжет - президентът издава заповед за нуклеарен удар по страна , която не е изстреляла ракета за всеобщо поразяване.

" Президентът има изключителната и едностранна власт да заповяда потреблението на нуклеарни оръжия ", разясни Брус Блеър, специалист по командване и надзор на нуклеарните оръжия към Принстънския университет.

" Но има мнозина в Конгреса, които считат, че не би трябвало да се разрешава на президента да издава заповед за потребление на нуклеарни оръжия при никакви условия преди да бъде доказана офанзива против Съединени американски щати ", добави той.

Официални представители на администрацията на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама обмисляха да заявят, че Съединените щати в никакъв случай първи няма да изпълват нуклеарно оръжие при спор, само че в последна сметка взеха решение да запазят този вид.

Все още продължава първият Преглед на нуклеарната позиция на Съединени американски щати при Тръмп, само че не се чака да се промени тази политика.

Важно е да не се обезсмъртява " митологията, че президентът може да се разсъни и да натисне бутон и да изстреля нуклеарни ракети ", съобщи Трой Томас, шеф на Boston Consulting Group, който е бил специалист в Съвета за национална сигурност при Белия дом.

В случай на предпазен удар, по думите му, би трябвало да се организира диалог сред определените от президента съветници и да се откри дали заповедта е законна и не е в нарушаване на закона за водена на война.

Третият въпрос е какъв брой власт има Конгреса по този проблем.

Президентът на Съединени американски щати постоянно е имал компетенции да употребява военните принадлежности на страната. И нуклеарното оръжие е единствено едно от тях, сподели Томас.

Блеър акцентира, че Конгресът може да прокара закон, който не разрешава превантивно потребление на нуклеарни оръжия и няколко законодатели към този момент са предложили това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР