Конгломератът Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет притежава по-голям дял в

...
Конгломератът Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет притежава по-голям дял в
Коментари Харесай

Бъфет инвестира повече в китайска автомобилна компания, отколкото в GM

Конгломератът Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет има по-голям дял в най-големият производител в страната на хибридни и електрически коли в Китай BYD, в сравнение с в американския авто колос General Motors, излиза наяве от годишно писмо на „ Оракула от Омаха “ към акционерите на капиталовата компания.

Berkshire има 8,2-процентов дял в листната на борсата в Хонконг BYD, което прави китайската компания осмият максимален холдинг в портфейла на американския конгломерат.  За съпоставяне, компанията на Бъфет има дял от 3,7% в General Motors, което е 15-тия максимален холдинг на Berkshire.

За последните 12 месеца акциите на BYD с поскъпнали с над 300%, до момента в който тези на GM са напреднали с 65%.

Berkshire влага за първи път в китайската компания през 2008 година Базираният в Шънджън автомобилопроизводител се трансформира във водещ състезател на най-големия пазар за коли в света, като през предходната година компанията е продала 130 хиляди електрически коли в Китай. Бройка, която е доста по-голяма от набиращият сериозна известност стартъп Nio, който достави малко над 43 700 електрически автомобила през 2020 година

През януари GM стана следващият обичаен авто производител, ускорил прехода към електрически коли, откакто си сложи за цел да приключи производството на транспортни средства с мотори с вътрешно горене до 2035 година

През ноември компанията разгласи, че ще усили със 7 милиарда $ вложенията си в създаване на електрически коли. Това значи, че GM ще влага общо 27 милиарда $ в проекта си за стартиране на 30 нови електрически автомобила на международния пазар.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР