Конфронтацията между ЕС и Русия рискува да превърне Балканите във

...
Конфронтацията между ЕС и Русия рискува да превърне Балканите във
Коментари Харесай

Конфронтацията между ЕС и Русия превръща Балканите във фронтова зона, предвижда дипломат

„ Конфронтацията сред Европейски Съюз и Русия рискува да трансформира Балканите във фронтова зона “. Това съобщи някогашният заместник-министър на външните работи и дипломат на България във Англия Любомир Кючуков. „ Това напрежение в интернационалните връзки, тази ескалация избива в доста направления. Това не е единствено Украйна, Сирия, това са и Балканите. Сигурността на района на Балканите не е застрашена толкоз от Русия, колкото от борбата сред Европейски Съюз и Русия, която рискува да го трансформира във фронтова зона “, изясни той пред БНР.

Според него по случая „ Скрипал “ се върви към все по-голямо напрежение: „ Конфронтацията се употребява за инструмент и от двете страни, употребява се за инструмент за консолидация. В Русия се употребява като инструмент за национална консолидация, обществото като цяло поддържа външната политика на Русия. От друга страна – ограниченията, които в този момент се взимат и от Европейски Съюз, и в границите на НАТО, виждаме, че тече развой на интернационална консолидация, в границите на евроатлантическото пространство. Големият проблем е, че в тази борба победител не може да има “.

Европейските страни направиха политически жест, акцентира Кючуков и добави: „ 27 от 28 на процедура взеха ограничения на дипломатическо равнище по отношение на Русия. Над 30 страни в света го направиха. Ако погледнем на света като цяло, виждаме, че това е 30 от 190. Има развой на затваряне на двете страни, в това число и на нас като Европейски Съюз и като членки на НАТО. Ние като се изключи че градим стени, започваме сякаш да дълбаем и изкопи сред нас и останалия свят. Политиката е обща, само че не е общностна, т.е. това не е политика на Европейски Съюз, която се води от Европейски Съюз. Това са позиции, които се съгласуват от страните дружно. Няма действителни механизми и няма настройка европейските страни да предадат външната си политика на един наднационален орган “.

Вътрешните разцепления в европейските общества и неспособността да се оправим с проблемите нас ни води по лекия път, по познатия път, когато външният зложелател се консолидира вътрешно, разяснява още дипломатът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР