Конфронтацията е хранителна среда за некадърни политици, каза пред журналисти

...
Конфронтацията е хранителна среда за некадърни политици, каза пред журналисти
Коментари Харесай

Георги Първанов: Конфронтацията е хранителна среда за некадърни политици

Конфронтацията е хранителна среда за некадърни политици, сподели пред публицисти във Велико Търново президентът Георги Първанов /2002-2012/, който показа новата си книга " Пътуване към паметта. Разкази за политиката " в читалнята на Регионалната библиотека " П.Р.Славейков ". Според него, когато няма действително ръководство, се търси конфликт, и акцентира, че борба в политиката постоянно е имало, само че не в такава степен, както в този момент.

Първанов напомни, по какъв начин макар непримиримите несъгласия сред Национална движение „Симеон Втори" и Българска социалистическа партия, през 2005 година е било основано единно държавно управление. През 2009 година, когато Борисов е поел властта с доста закани към тройната коалиция, всичко е отминало. " Има заплаха в една каша, в която обвиняванията вървят от всички и във всички направления, да се размие отговорността ", сподели Първанов, разяснявайки днешната политическа обстановка.

Той изрази безпокойство, че поради борбата, която е най-вече на персонална, а не на идеологическа основа, е допустимо и идващият парламент да не излъчи държавно управление.

На въпрос дали е подходящо да се приказва за президентска република, Първанов отговори, че е за засилени президентски пълномощия във връзка с ветото, на законодателната самодейност на президента и правото му да подписва интернационалните контракти, и добави, че в този момент не е време за промени в главния закон, а сходни тези са предизборно говорене.

Според него президентът би трябвало да има роля в консенсуса сред партиите за избрани национални цели и предвижда, че президентските избори ще са свързани с резултата от 11 юли.

По отношение на поръчката за нова лява партия, ръководена от някогашния министър-председател Жан Виденов, Първанов разяснява, че Жан Виденов, при всичките им разногласия, е човек с висока организационна просвета и като подобен е разказан в книгата " Пътуване към паметта ". Първанов сподели, че в екипа, който е оповестил Виденов за новия си политически план, също има мощни хора, само че времето е малко, с цел да се реализира висок резултат.

По думите му, в този момент е най-важно да се съберат всички леви обединения - Българска социалистическа партия, АБВ, социалдемократи, земеделци и крайнолеви партии в една коалиция, с цел да нямат загуба поотделно на идния парламентарен избор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР