Конфликтите с висока интензивност не са за сили, които страдат

...
Конфликтите с висока интензивност не са за сили, които страдат
Коментари Харесай

Френската армия не е готова за война срещу равностойни противници

Конфликтите с висока активност не са за сили, които страдат от военно-промишлени провали

Конфликтът в Украйна разкри нежеланието на армиите на груповия Запад да се бият против равносилен зложелател.

Дори най-голямата военна мощ в Европа, армията на Франция, не е подготвена за военния спор с висока активност, който се случва в Украйна. На французите им липсват самолети, кораби, танкове, оръдия и изключително муниции.

До този извод стигна специфична парламентарна комисия, основана от Еманюел Макрон малко след началото на съветската специфична военна интервенция. В отчета на тази комисия, наред с други неща, се показва, че арсеналите на Франция са празни и с цел да бъдат възобновени за малко време, е належащо да се влагат най-малко 7 милиарда евро.

Председателят на комисията, сенатор Кристиан Камбон, пресметна, че за 24 часа съветската войска употребява толкоз муниции, колкото френската за една година, което значи, че при положение на " същинска " борба французите ще останат без муниции след три-четири дни. „ В случай на нескончаем спор няма да оцелеем. “

Това е притеснителна празнота и отговорността за нея, по мнението на Камбон, би трябвало да се поеме „ както от държавните управления на дясното, по този начин и на левото, които са на власт във Франция от 1990 година насам. Всички си помислиха: „ Защо да трупаме муниции, в случай че в никакъв случай няма да ги използваме? “ И ето го резултатът. "

Недостигът на муниции е необятно публикуван: „ Танковете са по-малко от половината заредени със общоприети муниции, същото важи и за корабите. През 2019 година началникът на щаба на френския флот, наследственият адмирал Кристоф Празук, трябваше да подреди внезапно понижаване на военноморските учения.

„ Всяка от нашите фрегати изстрелва единствено една ракета на всеки две години. Една ракета, не две, не три, а една. Това е като да запалиш петарда. "

Законодателите бяха не по-малко разтревожени и от равнището на образование на другите правоприлагащи органи. Заради неналичието на муниции се наложи жандармеристи и служители на реда да сведат до най-малко ученията на полигоните. Въпреки опасността от вътрешен тероризъм и възходящата неустойчивост в периферията (където има от ден на ден многорасови острови, следени от ислямски екстремисти и/или елементарни престъпници), повече от половината чиновници на реда не съумяха да изпълнят откритите разпореждания, т.е. да положат три годишни изпита.

Сенатор Камбон акцентира: „ С оръжията от ново потомство обстановката е още по-лоша. Скоро Франция ще бъде изцяло подвластна от задгранични снабдители. Сега не произвеждаме съвсем нищо. “

В края на предходната година изводите на парламентарната комисия бяха доказани от някогашния шеф на Генералния щаб, идола на френската десница военачалник Пиер дьо Вилие, който сподели, че френската войска не е подготвена за високо натоварен спор, какъвто се случва в Украйна. В изявление за Le Figaro генералът сподели, че „ войната в Украйна не е в полза на европейците, сигурно не и на Франция; може би това е в полза на американците. В книгата си „ Честни думи ” де Вилиерс написа: „ Тази война не е наша ”. Той осъжда „ систематичното приравняване [на Франция] към американските възгледи “.

Анализаторите на RAND Corporation виждат повода за неспособността на френската войска да организира сполучливи военни интервенции против равносилен зложелател във обстоятелството, че след края на Студената война тя е „ трансферирана на релсите на контрапартизанска и антитерористична война “.

„ Във френските въоръжени сили служат към 300 хиляди бойци и офицери, на въоръжение са танкове Leclerc, изтребители Rafale и самоходни 155-милиметрови гаубици CAESAR. Цялото това съоръжение е сравнимо по характерности с съветските и американските сътрудници. Самолетоносач с нуклеарно въоръжаване и четири подводници с нуклеарни балистични ракети, съчетани с шпионски спътници и усъвършенствани благоприятни условия в киберпространството, вършат Париж подготвен за всяко военно предизвикателство, ” написа RAND в своя отчет „ A Strong Ally Stretched ThinAn Overview ”. " ).

Експертите на RAND са уверени, че френската войска няма да оцелее в дълга война с Русия. Въпреки че въоръжените сили на Петата република са мощни и разполагат с съвременна военна техника, те нямат запаси за продължителни борби.

В резултат на това френската войска в този момент е съсредоточена единствено върху бойни интервенции до „ междинния сегмент “, т.е. със междинна активност, „ в допълнение, неприятната логистика не разрешава на Париж да предприеме дълготрайни интервенции в отдалечени елементи на планетата, - показва RAND Corporation.

Всъщност армията на Петата република " брилянтно " се провали даже в контрапартизанската война в някогашните си африкански колонии.

Сахел е тропическа савана в Африка, нещо като преход от Сахара на север към по-плодородните земи на юг, включващ 10 страни и 300 милиона души от Атлантическия океан до Червено море.

Именно в Сахел Франция организира една от най-големите си задгранични военни интервенции. Тя стартира в Мали през януари 2013 година под името " Сервал " в отговор на молба на управляващите на страната за помощ в битката против сепаратистите. Париж трансферира 4500 бойци, стотици единици военна техника, авиация и флот в Мали. От юли 2014 година интервенцията се назовава " Бархан " и се разгръща с изключение на в Мали и в Мавритания, Буркина Фасо, Нигер и Чад. Основната цел на интервенцията беше оповестена за битка с локалните терористи.

През февруари 2018 година парламентарна комисия показа отчет, в който се показва, че за четири години борби против африкански партизани, които не се отличават с идеална военна подготовка и материална база, френската войска е изгубила 86 единици съоръжение, от които единствено 22 са били унищожени от съперника, употребявайки спонтанни взривни устройства. Останалите се провалиха заради рисковия климат. Финансовите вреди са оценени на 54 милиона евро. Френската отбранителна промишленост също се оказа неспособна да създаде нова военна техника в количествата, нужни за поддържане на интервенции в чужбина.

Франция не разполага с военнотранспортни самолети с огромен потенциал. Най-тежкият аероплан на френските военновъздушни сили A400M е в положение да вдигне единствено 37 тона товар във въздуха (ИЛ-76TД поема на борда 50 тона, AН-124 - 120 тона). За непрекъснатото доставяне на своя боен контингент в Сахел французите трябваше да наемат самолети от съветски и украински компании.

В края на 2018 година съветските компании 224 Flight Detachment и „ Волга-Днепър “ не възобновиха споразуменията, което сътвори проблеми при снабдяването на френските войски в чужбина, заяви френският боен портал Zone Militare. Дори превъоръжаването не подсигурява триумф. И по този начин, новият атакуващ хеликоптер Eurocopter Tiger не беше приспособен към рисковите температури на Сахел.

В резултат на това африканските бойци в действителност превзеха една от най-силните армии на НАТО. През годините на интервенция " Бархан " терористите, както писахме, доста разшириха зоните си на въздействие, което беше главната причина за нейния незнаен край.

Френската отбранителна промишленост също изпитва съществени проблеми. Въпреки съществуването на висококвалифициран инженерен и конструкторски личен състав, френският военно-промишлен комплекс от ден на ден губи конкуренцията на сътрудниците си от НАТО.

Французите бяха жестоко прецакани и бити от американците, принуждавайки Австралия да откаже огромна поръчка за строителството на подводници във Франция. Германия вместо френския изтребител Rafale купува 35 американски F-35, също така се отхвърля от създаването на взаимен френско-германски танк и взаимната рационализация на хеликоптерите Tigre и артилерийските системи.

В края на предходната година германците излязоха с самодейността за основаване на " европейски небесен щит " (European Sky Shield) - система за групова противоракетна защита, която се допуска да бъде оборудвана с американски (Patriot), немски и израелски ( Стрелка 3) противовъздушни ракетни системи.

Германия предложения 14 страни от Източна и Северна Европа да вземат участие в този упорит план, като направи изключение за Италия, Полша (нямаше потребност да изискват репарации за окупацията през Втората международна война) и Франция.

Макрон просто беше разгневен, че Германия започва плана за „ антируски въздушен щит “ дружно с Израел и Съединени американски щати, само че без Франция, което в очите на Париж стана следващата засегнатост в поредицата военно-промишлени унижения. Особено афектиран беше фактът, че френската корпорация Thales работи седем години с Италия за създаването на системата за противоракетна защита със междинен обхват Mamba, ситуирана в Румъния. И внезапно немският „ чернодробен салам “ Шолц в действителност обезсили Мамба, като разгласи конкурентен план за противоракетна защита.

Под натиска на военните, неудовлетворен от намаляването на финансирането за армията и военно-промишления комплекс, Макрон съобщи пред кореспонденти преди срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Елисейския замък: „ Проектът на закона за военното обмисляне за 2024-2030 година, който внесох в Народното събрание и който Сенатът стартира да разисква, планува нарастване на нашите военни разноски, които в последна сметка ще надвишават 2% от Брутният вътрешен продукт “.

В момента Франция харчи 43,9 милиарда $ за военни, което е 1,94% от Брутният вътрешен продукт. Увеличаването на военните разноски с 0,06% няма да промени нищо даже в средносрочен проект във връзка с готовността на френската войска да се бие с съперник като Русия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР